www.iiiWe.com » ضمانت اجرای شرایط پیمان

 مقالات   
 


 ضمانت اجرای شرایط پیمان

چالش های شرایط عمومی پیمان ضمانت اجرای شرایط پیمان قسمت اول مهندس بهمن معین پور...

ارسال کننده: بهمن معین پور
تاریخ ارسال: سه شنبه 3 اسفند 1389
چالش های شرایط عمومی پیمان

** ضمانت اجرای شرایط پیمان** ( قسمت اول)
مهندس بهمن معین پور
مدرس شرایط عمومی پیمان وقراردادها

بسمه تعالی

شرایط عمومی پیمان یک چار چوب کلی است که بسیاری از تکالیف ، حقوق ومسئولیتهای کارفرما و پیمانکار در آن قید شده است .از این رو شرایط همان تعهدات و التزاماتی هستند که از خود استقلالی ندارند و تابع موافقت نامه میباشند . این تعهدات در شرایط عمومی وخصوصی پیمان همه از یک گونه نیستند وبا هم متفاوتند.
 اساسا" شرایط باید طوری تنظیم شوند که عمل برخلاف آنها از سوی هریک از طرفین مستوجب جزای کیفری متناسب با مفاد شرایط عمومی پیمان باشد.
بعضی از مفاد شرایط عمومی پیمان فاقد ضمانت اجرایی هستند و هیچ معلوم نیست در صورت استنکاف یا عدم اجرای آن از سوی طرفین پیمان ، طرف مقابل چه اقدامی میتواند انجام دهد.
 
 
به چند مورد زیر توجه کنید
1-بند (ج) ماد 16 شرایط عمومی پیمان
"ج ) محل اجرای کاررادیده و بررسی کرده وازوضعیت آب وهوا ، بارندگی وامکان اجرای کاردرفصلهای مختلف سال ، باتوجه به آمار 20 سال پیش ازتاریخ ارائه پیشنهاد قیمت ودرنظرگرفتن مدت اجرای کار،اطلاع یافته است "
صراحت این بند تصوری در ذهن ایجاد میکند که اگر پیمانکار
الف) محل اجرای کار را نبیند
ب) از وضعیت آب و هوا وبارندگی در آمار 20 سال پیش اطلاع حاصل ننماید.
ج)شرایط اجرای کار در فصول مختلف سال را در نظر نگرفته باشد
کارفرما چه اقدامی می تواند انجام دهد؟؟
2-   ماده 17 شرایط عمومی پیمان
ج )کارکنان ایرانی کارگاه بایددارای شناسنامه ، وکارکنان بیگانه کارگاه باید دارای پروانه اقامت واجازه کارباشند.
د )پیمانکارنبایدکارکنان شاغل کارفرما ، وزارتخانه ها ،سازمانها وشرکت های دولتی وشهرداریها رابدون اجازه مسئولان ذیربط استخدام نماید . همچنین پیمانکار بایدازبه گماشتن اشخاصی که استخدام آنها ازنظر وظیفه عمومی مجاز نیست،خودداری کند.
معلوم نیست اگر پیمانکار از کارکنان بیگانه  در کارگاه استفاده نماید که دارای پروانه کار و اقامت نداشته باشند ،کارفرما چه اقدامی می تواند انجام دهد؟ ویا در صورت بکار گیری و استخدام نیروهای وزارتخانه ها ،سازمانها و شرکتهای دولتی و شهرداریها توسط پیمانکار اقدام موثر کارفرما چیست؟؟/
شاید در این دو مورد برخی از نهاد ها و دستگاههای دیگری مانند اداره کار و نیروی انتظامی ودستگاههای بازرسی مسئولیتهایی داشته باشند ولی آنچه مسلم است کارفرما اقدامی موثر در این خصوص نمیتواند انجام دهد همچنین می توان به نکته ای نانوشته اما ملموس اشاره داشت که کارفرمایان توجه مهم خود را به پیشرفت پروژه با کیفیت مطلوب ومتعاقب آن جذب اعتبار سالانه اختصاص میدهند و کمتر به مسائلی ازاین دست اعتنا می کنند .
از این رو ضمانتی در اجرا یا عدم اجرای برخی از مواد شرایط عمومی پیمان از سوی کارفرما فعلا موجود نیست.
بهمین جهت احساس میشود یکی ازضرایبی که باید در ارائه قیمتهادرمناقصات اعمال نمود" هزینه بالاسری پیش بینی نشده"  میباشد ومنظور هزینه هایی است که بواسطه عدم اجرای مواد شرایط عمومی پیمان وشرایط خصوصی پیمان ازسوی کارفرما به پیمانکار تحمیل میگردد.
امیدواریم با تنظیم شرایط عمومی جامع وکامل و متناسب با هر رسته کاری در کشور ابهامات موجود رفع گردد.
****
 
 نظرات    
 
رامین آموزگار 09:01 چهارشنبه 4 اسفند 1389
9
 رامین آموزگار
در شرایط عمومی پیمان :
Sazehsazanepars.blogfa.com
گردآوری : مهندس رامین آموزگار
قسمت اول :
پیشگفتار : همانگونه که میدانید مبنای کارهای عمرانی بردو رکن اساسی شرایط عمومی پیمان و فهارس بها عمدتا متکی است . متاسفانه عدم آشنائی کافی از مفاد شرایط عمومی پیمان بعضا منجر به مشکلاتی در رابطه فیمابین کارفرما و پیمانکار میگردد . لذا بر ان شدم تا در حد امکان مواردی از شرایط عمومی پیمان را که امکان دارد در حین کار لازم باشد به منظور آگاهی مهندسین عزیز در این مقاله بیاورم بدیهی است راهنمائی شما و مشارکت شما عزیزان در مبادله اطلاعات مرتبط باعث تقویت و آگاهی بیشتر طرفین خواهد بود .

1- موافقتنامه :
1-1- تغییر دادن کاستن عبارتها یا کلمه هائی که از موافقتنامه یا افزودن به آن مجاز نیست و تنها محلهای خالی باید تکمیل شود
توضیح : در هنگام مبادله پیمان گاها مشاهده میشود فرمت استاندارد موافقتنامه کسر یا افزایش مییابد بایستی حتما پیمانکار قبل از امضا قرارداد مفاد استاندارد قرارداد را کنترل و در صورت ابهام آنرا به کارفرما منتقل کند .
2-1- شرایط عمومی پیمان باید بدون هیچ نوع تغییری در پیمانها مورد استفاده قرارگیرد تغییر دادن کاستن یا افزودن مطالبی به آن مجاز نیست
توضیح : با توجه به دستورالعمل جدید سازمان مدیریت اعلام شماره بخشنامه شرایط عمومی پیمان در قراردادها کافیست با اینحال توضیح اعلام شده در بند قبلی موید این بند نیز خواهد بود .
2-2- در شرایط خاص در تشکیلات پیمانکار که خارج از اختیار او باشد و ادامه کار مقدور نباشد دستگاه اجرائی میتواند بر اساس پیشنهاد پیمانکارو با شرایط خاص اقدام به انتقال پیمان بصورت کامل به پیمانکار جدیدی که پیمانکار اعلام مینماید کند .
توضیح : این بند شرایط خاصی دارد از جمله اینکه پیمانکار به کارفرما این شرایط اضطراری را بقبولاند ثانیا پیمانکار جدید بایستی کلیه مسئولیتهای قبلی پیمانکار رامتقبل شود همچنین بدهیهای قبلی و تعهدات وی را بگردن بگیرد و از همه مهمتر کارفرما در این بند قید شده هیچ مسئولیتی در قبال تغییر و تحولات تحویل کارگاه ندارد وبنظر نگارنده مشکل اساسی در این قسمت و نحوه انتقال خواهد بود .
3-7- تامین زمین مورد نیاز برای اجرای موضوع پیمان و تجهیز کارگاه به عهده دستگاه اجرائی است . در غیر ان و در صورت محول کردن بخشی از آن باید در ماده 28- الف شرایط خصوصی پیش بینی شود .
توضیح : اصولا تامین زمین مورد نیاز کار برعهده کارفرما است در بخشنامه 10000 نیز قید شده کارفرما بایستی زمین را بدون معارض در اختیار پیمانکار قراردهد ولی بعضا معارض در حین کار بوجود میاید که ساده ترین آن شهرداری است در اینصورت پیمانکار بایستی سریعا طی مکاتبه با کارفرما مشکل پیش آمده را اعلام نماید تا بعدا در صورت نیازجهت تاخیر در کار و موارد دیگر استفاده کند ضمنا طبق بندی که در شرایط عمومی امده تاخیر در تحویل زمین یا بخشی از آن مستوجب تامین خسارت پیمانکار خواهد بود .
3-11- هزینه تسریع در کار : باید میزان و شرایط مورد نظر برای پرداخت آن همراه مشخصات اصلی اعلام و در ماده 50- الف شرایط خصوصی پیمان مربوطه درج شود .
توضیح : معمولا یکی از موارد جذاب در این وانفسای کارهمین بند است ولی متاسفانه این بند زمانی قابل استفاده است که در بند 50 – الف شرایط خصوصی قید شده باشد . پس حتما در ابتدای قرارداد شرایط خصوصی مطالعه شود تا از وجود این شرایط اطمینان حاصل شود علیرغم اینکه در شرایط فعلی بدون این بند هم پیمانکار بایستی تلاش کند پروژه را سریع باتمام برساند تا از قطار افزایش قیمت ها عقب نماند .
ماده 4 – بند ج : تاریخ شروع بکار تاریخ نخستین صورتمجلس تحویل زمین است که پس از مبادله پیمان تنظیم میشود .
توضیح : در زمان تنظیم صورتجلسه تحویل کارگاه بایستی بلافاصله مکاتبه با کارفرما صورت گیرد تا مشخص شود آیا در زمین محل فعالیت تاسیسات زیر زمینی از قبیل کابل برق لوله آب یا گاز یا ... وجود دارد قبل از شروع عملیات خاکی به پیمانکار اعلام شود اگر کارفرما جوابی نداد پیمانکار مسئولیتی در قبال اتفاقات بعدی از جمله خسارت به این تاسیسات نخواهد داشت .


*) نکات مهم در شرایط عمومی پیمان :
گردآوری : مهندس رامین آموزگار
قسمت دوم :
ماده 5 – بند الف : برنامه زمانی کلی – زمانبندی کلی کارهای مورد پیمان بر حسب ماه منعکس گشته و در اسناد و مدارک پیمان درج میشود
توضیح : برنامه زمانبندی کلی شرایط کلی آیتم های اجرا را نشان میدهد ودر اصل پیمانکار بایستی در هنگام اعلام پیشنهاد قیمت این برنامه بایستی ضمیمه اسناد باشد که در اصل یکی از آیتم های امتیاز آور در ارزیابی پیمانکار میباشد مخصوصا چنانچه این برنامه بر اساس اصول درست و زمانبندی منطقی همراه باشد .علیرغم اینکه در بعضی مواقع کارفرما نگاه کارشناسی به این مقوله ندارد ولی باید توجه داشت این برنامه مبنای برنامه تفضیلی خواهد بود که بعدا خواهد آمد .
بند ب : برنامه زمانی تفضیلی : زمان بندی فعالیت های مختلف کارهای موضوع پیمان به تفصیل در چارچوب برنامه زمانی کلی آمده است .
توضیح : همانگونه که در تفسیر بند الف قید شد برنامه زمانی تفصیلی برمبنای برنامه کلی تهیه میشود و در آن کلیه فعالیت ها (task ) برمبنای زمانی و منابع مصرف و پیش نیازی تهیه میشود .
این برنامه چنانچه درست تهیه و در زمانهای مشخص (ماهیانه ) بروز شود میتواند دید کلی ودرست از روند پروژه به ما دهد و نیز این برنامه امکان تکمیل پروژه را درزمان مقرر فراهم میسازد .
ماده 16- بند ه : به هر حال پیمانکار تائید مینماید که هنگام تسلیم پیشنهاد مطالعات کافی انجام داده و هیچ موردی باقی نمانده که بعدا در مورد آن استناد به جهل نماید .
توضیح : با توجه به این بند پس لازمه پیشنهاد قیمت پیمانکار بایستی کلیه مدارک و نقشه های پروژه را دقیق مطالعه کرده باشد لذا هر ابهام در نقشه ها و مدارک بایستی قبل از پیشنهاد قیمت طی مکاتبه با کارفرما استعلام شود مضاف بر اینکه قول و قرار شفاهی بعدا مشکل ساز خواهد بود .بندی در یکی از بخشنامه ها دیدم که چنانچه پیمانکار با مدارک و دلایل فنی قبل از بازگشائی پاکات به کارفرما اعلام نماید که پروژه مورد نظر را با کیفیت و موارد درخواستی کارفرما اما با المانهای مناسب و ارزانتر انجام دهد در صورت بررسی و تائید کارفرما (اگر حوصله کند ) در اینصورت مبلغی از صرفه جوئی به عنوان پاداش به پیمانکار تعلق میگیرد .
ماده 17 : کارکنان : کسانی که در اجرای پیمان خدماتی برای پیمانکار انجام میدهد کارکنان پیمانکار شناخته میشوند .
توضیح : با این تعریف کلیه نیروهای فعال در پروژه کارکنان پیمانکار خواهد بود که ظاهرا شامل نگهبان کارگاه تا عوامل دفتری شرکت میباشد مضاف بر اینکه نیروهای خارج از پیمانکاران فرعی ( در صورت داشتن قرارداد استاندارد ) مانند کارگران روزمزد و یا نیروهای دیگر کارکنان خواهند بود . در قراردادهای بیمه نیز قید شده کلوزهائی مانند بیمه خدمات پزشکی و مانند آن شامل کارکنان بیمه گذار خواهد بود
ماده 17- بند ه : پیمانکار موظف است که برای کارگران کارنامه کارکرد روزانه صادر کند و در احتیار آنان قراردهد . ضمنا ناظر میتواند در هر زمان مقتضی نسبت به بررسی این کارنامه اقدام نماید .
توضیح : داشتن کارت کارگری برای کارگران شاغل در کارگاه اجباری است و قانون میگوید مبنای پرداخت کارگری بر مبنای قوانین کار این کارت خواهد بود و در صورت عدم پرداخت حقوق کارگری کارفرما میتواند با امضا رئیس کارگاه از محل مطالبات پیمانکار نسبت به پرداخت ان اقدام کند . در بیشتر موارد شاید پیمانکار بدلایل مختلف از دادن کارت به کارگران اجتناب میکند پیشنهاد میگردد در شروع هرسال با اعلام حداقل حقوق و مزایا پیمانکار انها را در قیمت کارگری لحاظ نماید و مخصوصا تاکید میشود مخصوصا در هنگام تسویه حساب ماهیانه رسیدهای دریافتی را به تفکیک از کارگر اخذ نماید 0(مانند رسید جدا برای حداقل حقوق – رسید جدا برای عائله مندی و مسکن و ... ) چرا که در شرایط عادی رقم بالاتر از حقوق قانونی به کارگر پرداخت میشود ولی بدلیل اینکه یک قبض کلی اخذ میشود هنگام شکایت کارگری پیمانکار ممکن است محکوم شود . ضمنا بهتر است در قرارداد های فیمابین کارگری متن قرارداد با دقت تهیه شود .
ماده 17- بند و: در صورت تکرار تاخیر در پرداخت دسمزد کارگران به مدت بیش از یک ماه برای ماهی که صورت وضعیت آن به پیمانکار پرداخت شده حتی اقدام به فسخ پیمان در شرایط خاص کند .
توضیح : شرح این بند در سطور بالا آمده فقط توجه به این نکته ضروری است که ماهی که پرداخت کارگری صورت نگرفته اگر پیمانکار صورت وضعیت داده و دریافتی از کارفرما داشته باشد موظف به پرداخت حقوق کارکنانش است و در صورت تکرار و استنکاف از پرداخت کارفرما میتواند پیمان را فسخ نماید .
محسن اهوازی 10:00 پنجشنبه 5 اسفند 1389
6
 محسن اهوازی
سوال: در صورتیکه یک کارفرما پس از گذشت یکسال از تحویل موقت از تحویل قطعی شانه خالی کند و در همین حال 5 درصد حسن انجام کار را ندهد و حتی بدون دلیل ضمانت نامه را نیز ضبط کند جز شکایت از او در دادگاه راه دیگری نیز وجود خواهد داشت؟
بهمن معین پور 14:57 پنجشنبه 5 اسفند 1389
4
 بهمن  معین پور
بسیار متشکرم
سپهر سخا 21:16 آدینه 6 اسفند 1389
3
 سپهر سخا
با تشکرازآقای آموزگار
علی لشکر 19:53 پنجشنبه 19 اسفند 1389
6
 علی  لشکر
اگر کسی از دیوار خانه تان بالا برود و شما آن را بگیرید مگر راهی بجز شکایت از او دارید؟
علی ملکی 21:56 چهارشنبه 12 بهمن 1390
0
 علی ملکی
سلام
ضمانت اجرایی ماده 16 شرایط عمومی پیمان این است که کارفرما می تواند ‏ ادعا های پیمانکار در مورد تعطیلی کار یا آسیب دیدن کار را به علت شرایط جویی مورد رسیدگی قرار ندهد. و به این ماده استناد کند