www.iiiWe.com » دانستنیهایی از نظام مهندسی(2)- قزوین، نظام مهندسی موفق

 مقالات   
 


 دانستنیهایی از نظام مهندسی(2)- قزوین، نظام مهندسی موفق

با سلام به همه دوستان و همکاران در مطلب قبلی موارد جالبی از نظام مهندسی قزوین به عرض رساندم در ادامه این موارد به نکات ذیل نیز توجه فرمایید...

ارسال کننده: سید محمود نجفی الموسوی
تاریخ ارسال: سه شنبه 23 آذر 1389
برای دریافت فایلها باید از نرم افزار های ویژه دانلود استفاده نمایید. (برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید)
موضوع: دانستنیهایی از نظام مهندسی(2)- قزوین، نظام مهندسی موفق.
با سلام به همه دوستان و همکاران.
در مطلب قبلی موارد جالبی از نظام مهندسی قزوین به عرض رساندم. در ادامه این موارد به نکات ذیل نیز توجه فرمایید:
- نظام مهندسی قزوین حدود 3000 عضو دارد که از این تعداد حدود 2000 نفر عمرانی میباشند.
- تعداد پرسنل سازمان حدود 70 نفر میباشند. مثلا در قسمت آموزش حدود 7-8 نفر فعالیت میکردند. قسمت آموزش دارای تقویم سالیانه برگزاری کلاسها و سمینارها میباشد. این تقویم در فصلنامه نظام مهندسی قزوین به چاپ میرسد.
- فصل نامه نظام مهندسی قزوین یا همان »مجله نما«ی آنها کلا به لحاظ ساختاری با مجله نمای ما متفاوت است. در نسخه ای از آن که به دست من رسید دریافتم که بخش مقالات آن بسیار محدود است و قسمت اعظم آن به تبلیغ برای نظام مهندسی، اعضا و ارکان آن و نمایش کارهای انجام شده و یا در دست انجام با رویکرد حمایتی از اعضا به کمک عکسهای رنگی و صفحات گلاسه اختصاص یافته است.
- به همت نظام مهندسی یک شعبه ویژه مهندسان در دادگستری قزوین تشکیل شده که به دعاوی مرتبط با مهندسان رسیدگی میکند.موارد فوق در ظرف یک روز و در خلال اجلاس و هم صحبتی با یکی دو تن از اعضای قزوین دستگیرم شد. اگر فرصت بیشتری داشتم حتما نکات جالب دیگری نیز میافتم. اما به راستی دلایل اصلی موفقیت نظام مهندسی قزوین چیست و آیا بسیاری از موارد انجام شده جز با یک اراده و تصمیم و نیت انجام میسر است؟
در ذیل به بعضی از نکاتی که به عقیده بنده به موفقیت قزوینی ها کمک کرده است اشاره میکنم:
- در قزوین بیشتر از اینکه به مسائل ریز گیر بدهند، به مسائل اصلی و ساختاری پرداخته اند و سعی در ساختار سازی نموده اند و الحق موفق بوده اند. مثلا شاید در مسائل ریز محاسباتی و ابهامات آیین نامه ای از اصفهان عقب تر باشند، شاید هم در نقشه های سازه خاموت المان مرزی را به دقت ما کنترل نمیکنند و یا ضریب کاهش وزن تیرها را چک نمیکنند(!) ولی با همین ترتیب نیز در رتبه کشوری از اصفهان جلوترند!
- با همه احترام به پیشکسوتان، در ساختار مدیریت سازمان قزوین هرچه دیدم مدیر بالای حدود 40 سال و یا مو سفید ندیدم. مثال روشن آن چهره دو نفر اعضای اصلی شورای مرکزی از قزوین است. آقای مهندس فرج زاده ها، جزء 3 کاندید احراز پست ریاست سازمان نظام مهندسی کشور نیز میباشد. ( عکس پیوست) ظاهرا به اندیشه های نو، جوان و با انگیزه بیشتر بها میدهند و جواب نیز گرفته اند.
- احترام به یکدیگر، حمایت از همدیگر، وجود روحیه دسته جمعی و تلاش برای منافع دسته جمعی و صنفی در بین مهندسان قزوینی قابل مشاهده است.
- تعامل نظام مهندسی قزوین با ارگانهای دیگر بخصوص شهرداری ظاهرا مثبت و سازنده بوده است و شهرداری قزوین همکاری خوبی با نظام مهندسی دارد.
- مدیریت در نظام مهندسی قزوین موضوعی شخصی و یا ارث پدری تلقی نمیشود و مدیران دارای روحیه خود محوری و با فرض دوام طولانی مدت نیستند. خبری از کسوت و کسوت بازی نیست. آنگونه که من تحقیق کردم اثری از اعمال نظرات اشخاص از خارج از سازمان به داخل نیز نیست و یا محسوس نیست. مدیر را برای حاشیه های بیرون از سازمان و یا پیشبرد منافع شخصی انتخاب نمیکنند بلکه برای انجام کارهای درون سازمان و به واقع مدیریت سازمان انتخاب میکنند و البته همه به وی کمک میکنند. تیپ و ظاهر و پرستیژ افراد نیز در انتخاب مدیران تاثیری ندارد.
فکر میکنم تا همین جا برای این مقاله بس است.
با تشکر
– سید محمود نجفی الموسوی.
 
 نظرات    
 
محمدرضا جمشیدیان 20:06 سه شنبه 23 آذر 1389
7
 محمدرضا جمشیدیان
خدا همه رفتگان شما را رحمت کند.

مادر بزرگی داشتم مثل مادر بزرگ های همه شما فهمیده که وقتی ما کم سن و سال بودیم حکایت های پند آموز جالبی برابمان تعریف می کرد تا آویزه گوشمان باشد. وقتی حکایت روشنگرانه سید محمودخان نجفی را در مورد نظام مهندسی قزوین خواندم یاد یکی از حکایت های مادربزرگ افتادم.
حاچ خانم از قول یکی از وعاظ معتبر پنجاه سال پیش از این یا بیشتر اصفهان، مرحوم حاچ میررا علی حصه ای، نقل می کردند که خداوند از بین همه صنف ها یک گروهی را به عنوان شاهد نگه می دارد تا روز سوال و جواب که ما بهانه می آوریم که نمی شد، نمی گذاشتند، امکانات اجازه نمی داد و مانند این ها گروه شاهد را به ما نشان دهد و بگوید این ها هم در همان عصر و نسلی که شما زندگی می کردید بودند اما راه خودشان را درست رفتند.
حاج میرزا علی حصه ای گفته بود که مثلاً در همین صنف راننده تریلی های آن زمان که آن وقت ها خیلی به آداب دینی عمل نمی کردند و نمازخوان مثل این روزها این قدر زیاد نبود و آن هائی هم که بودند واقعاً از روی اعتقاد و صدق دل نماز می خواندند، چند تائی را هم می بینی که موقع نماز ظهر که می شود ماشین خودشان را نگه می دارند، سجاده را پهن می کنند و با خدای خودشان راز و نیاز می کنند.
خداوند در روز محشر این دسته را شاهد برای آن دسته دیگر می گیرد.

دوستان و همکاران ما در سازمان نظام مهندسی قزوین شاهد مسئولین ما در روز پرسش از نیات و اعمال خواهند بود.

این روزهای نه چندان خوشایند مصادف شده است با فقدان همکار بسیار خوبمان مرحومه مغفوره خانم مهندس شریف النسب. بهانه ای شد تا از خوبی های ایشان هم یاد کنیم و ببینیم که روز سوال و جواب بسیار نزدیک است.
اگر پیام مرحوم حاج میرزاعلی حصه ای از زبان مادربزرگ دیوارهای زمان را شکافته است و امروز بیش از 5000 نفر تنها از طریق این رسانه آن را می شنوند، تصور نمی کنید که پیام سید محمودخان نجفی و راهی که دوستان پیشگام ما در سازمان نظام مهندسی قزوین گشوده اند 50 سال دیگر برای یک نسل راه گشا باشد و همه آنها روزی که به آن نیاز داریم برای ما طلب مغفرت نمایند؟
دوستی هم روی مطلب قبلی سیدمحمود خان نجفی کامنت گذاشته بودند و سوالاتی مطرح کرده بودند. انشاء الله آقای مهندس سید محمودخان نجفی و دوستانشان همانطور که قول داده اند بتدریج جواب خواهند داد ولی سوالی هم که از این طرف برای من پیش آمده این است که طبق آماری که ما داریم روزانه بیش از 300 نفر از اصفهان از این وبسایت بازدید می کنند که حتی یک کامنت کوچک برای درخواست حل مشکلات صنفی شان نمی گذارند. شما فکر می کنید با این بی تفاوتی کارها خودبخود درست می شود؟
حرف توی حرف زیاد شد. حقیقتش حرف برای گفتن زیاد است اما حرف ها را باید جسته و گریخته گفت چون گاهی قانون منع می کند، گاهی ملاحظات دیگر هست و الی آخر.
چون از در گذشتگان یاد کردیم، اجازه بدهید با طلب مغفرتی برای همه درگذشتگان خودتان و درگذشتگان بقیه هم وبسایتی ها، مرحومه مغفوره مهندس شریف النسب، مرحوم حاج میرزا علی حصه ای، مرحوم مادر بزرگ و گذشتگان بنده حقیر این کامنت را به انتها برسانم.
عباس کامرانیان 18:34 شنبه 27 آذر 1389
5
 عباس کامرانیان
با تشکر از دوست عزیزم آقای مهندس نجفی و با تشکر از کامنت دوست عزیز دیگر آقای مهندس جمشیدیان

نابرده رنج گنج میسر نمی شود مزد آن گرفت، جان برادر که کار کرد

من در این بین فقط یک جمله حکمت آمیز از استاد وحید به نظرم آمد که ذکر می کنم:

زندگی بافتن یک قالی است، به همان نقش و نگاری که خودت می خواهی. نقشه را اوست که تعیین کرده. تو در این بین فقط می بافی. نقشه را خوب ببین! نکند آخر کار ، قالی زندگیت را نخرند!


حال برخی از دوستان (اشاره به کامنت های قبلی بنده در ذیل گزارش های آقایان مهندسین نجفی الموسوی و صدیق پور) در سیستم نظام مهندسی ساختمان اصفهان بنگرند که آیا قالی اقداماتشان در آخر دوره مسئولیتشان در آن سازمان، خریدنی است؟؟؟
شاهین پارسی گو 19:34 شنبه 27 آذر 1389
6
 شاهین پارسی گو
آقای مهندس کامرانیان عزیز
من به همراه تعدادی از همکاران با هزاران عشق و امید به جنابعالی و دوستانتان در گروه من موافقم رای دادیم تا بلکه تغییری در وضع موجود ایجاد شود، ولی متاسفانه نه تنها تغییر مثبتی را در امور مشاهده نکردیم، بلکه اوضاع درهم و برهم تر از سابق نیز شده است.
البته من با سازمان و سیر تکامل! آن آشنایی کافی دارم.
سازمان نظام مهندسی اصفهان تا چند سال پیش و قبل از اجرایی شدن شیوه نامه ماده 33 از یک طرف و اجرایی شدن تفاهم نامه با شرکت گاز، عملاً سازمان کوچک و جمع و جوری بود که به تمدید کارت عضویت و کارهایی از این قبیل مشغول بود و نفع و ضرر آن خیلی ناچیز بود.
پس از اجرایی شدن شیوه نامه 33 و اخذ 5 درصد حق السهم خدمات مهندسی، حجم عظیمی از پول در سازمان ذخیره شد که چنانچه در سایت سازمان دیدم، هزینه سالیانه آن حدود 8 میلیارد تومان است.
متاسفانه با چنین بودجه ای که در اصل متعلق به خود مهندسان است و در حالت عادی می توان با آن در جهت بهبود اوضاع مهندسان کاری انجام داد، سازمان به گونه ای بوروکراتیک عمل می کند که انسان را به یاد سیستم اداری کشور ترکیه در 30-20 سال پیش می اندازد .... بگذریم.
در مورد اینکه سازمان در این چند سال چگونه و به چه روشی اداره می شده، حرف بسیار است که شاید در مقال دیگری به آن اشاره کنم. ولی بحث اصلی من اینست : دوستان شما که الان پنج نفر از اعضای هیئت مدیره را تشکیل می دهند، آیا واقعا به اندازه تعداد خودشان، برد ندارند؟
شماها که به حمد الله همه جوان هستید و آقای مهندس ربانی فرد هم که خوب راه و چاه و گره های کارهای اداری را می شناسد. پس چرا برای ما کاری انجام ندادید؟ آیا شما هم تا وارد هیئت مدیره شدید، همه شعارهایتان را فراموش کردید؟ بودن در هیئت مدیره، برایتان بیشتر عایدی مادی دارد یا معنوی؟!
آیا شما هم استحاله شدید؟ دریغ از یک بهبود اندک در وضعیت قبلی.
آقای مهندس نجفی و دوستان عزیزتان، شما چه داربد که به ما جواب دهید؟ چرا تبلیغات رنگی و گلاسه شما هیچکدام عملی نشده است؟
آقای مهندس نجفی، دلالان روسیاه خدمات مهندسی را همه می شناسند. ولی من و خیلی های دیگر از شما توقع داریم که لااقل ریشه دلال و دلال بازی را از داخل سازمان ریشه کن کنید. همین یک کار شما باعث توزیع بهتر کارها می شود. ما کار بیشتری از شما نمی خواهیم. شورای مرکزی و ... پیشکشتان.
آیا شما (با عرض معذرت) عرضه دارید که شر دلالان زالو صفت را از داخل سازمان و حوالی آن ریشه کن کنید؟ آیا می توانید تارهای عنکبوتی را که در این طزف و آنطرف تنیده شده و مالکان و کارفرماها را گرفتار می کند، بزدایید؟
منتظر پاسخ شما می مانم.
رابین صدیق پور 16:11 یکشنبه 28 آذر 1389
6
 رابین صدیق پور
جناب آقای پارسی گو.
با سلام.
همانگونه که به درستی اشاره کرده اید، در این یک سال و نیم، تغییر عمده ای که نمود بیرونی داشته باشد، در اوضاع و احوال نظام مهندسی اصفهان مشاهده نمی شود.
اینجانب در مطلبی که در حال نوشتن آن هستم و عنقریب آنرا ارسال خواهم کرد، سعی می کنم تا دلایل این امر را بازگو کنم. ولی به طور خلاصه، ذکر چند مطلب زیر ضروری است:
1- اینجانب و سایر دوستان همفکرم، کوچکترین نفع مستقیمی از عضو هیئت مدیره بودن که خلاف شرع و عرف باشد، تحصیل نکرده ایم. حداکثر نفع مستقیم(اگر بشود اسم نفع روی آن گذاشت)، ارسال زمانهای کارکردی بوده است که برای امور سازمان و برنامه ریزی و ... صرف کرده ایم که اگر آن زمانها را صرف کار شخصی مان می کردیم، بیشتر به نفعمان بود.
به طور متوسط، دریافتی من و دوستان از سازمان، به این مناسبت بین ماهی 300-250 هزلر تومان بوده است.
نفع غیر مستقیم بودن در هیئت مدیره، شناخت بیشتر توسط همکاران و احیانا معرفی مواردی جهت کنترل نقشه و ... است که با قبل تفاوتی نمی کند. تمام تراکنش های مالی و پروژه ای همه ماها به هر صورت که بخواهید، قابل ارائه و مشاهده است.
2- سال گذشته آقای مهندس ربانیفرد کاندیدای این گروه جهت پست ریاست سازمان بودند که با اختلاف یک رای، موفق نشدند. امسال گروه من موافقم روی قضایای ریاست سازمان، با دیدگاه تعاملی سازنده نظر داشتند(که در روزنوشتهای قبلی به طور مفصل به آن پرداخته ام) و این مسئله، خلاف نظر آقای مهندس ربانیفرد بود که کماکان برای ریاست سازمان، ابراز علاقه می کردند. این دیدگاه باعث شد تا گروه من موافقم ضمن احترام به مهندس ربانیفرد، مسیر خودشان را ادامه دهند و در نتیجه ایشان به این نتیجه برسند که در کنار سایر همفکرانشان، به فعالیت بپردازند. ایشان هم اکنون نایب رئیس اول سازمان هستند و از لحاظ مواضع، در هماهنگی کامل با سه نفر دیگر عضو هیئت رئیسه به سر می برند.
3- این نکته مهم قابل ذکر است که قسمت عمده انرژی قوه مجریی سازمان در سال گذشته، معطوف به انتخابات شورای مرکزی و ... بود. اگر قرار باشد 24 ساعت یک شبانه روز بین آیتم های مختلف تقسیم شود، به هر آیتم زمان کمی می رسد. تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.
از جنابعالی تقاضا دارم به مقاله آتی من عنایت بفرمایید.
در ضمن، به اطلاع جنابعالی و سایر دوستان و همکاران می رسانم که اطلاع رسانی این گروه، منحصر به این سایت نخواهد ماند .....
پیروز باشید.
عباس کامرانیان 18:43 یکشنبه 28 آذر 1389
5
 عباس کامرانیان
همکار گرامی،جناب آقای پارسی گو.

با سلام.

در ایام انتخابات هیئت مدیره سازمان، بنده در همایش انتخاباتی که در سالن همایش های صنایع و معادن در فلکه خواجو برگزار شد، عرض کردم که دوستان و همکاران گرامی، در صورتی که واقعاً به دنبال تغییر در وضع موجود سازمان هستید، سعی کنید که به کسانی که همه همت خود را برای این کار جزم کرده اند، رأی داده تا با حضور حداکثری در هیئت مدیره سازمان بتوانند نقش تعیین کننده ای در این زمینه ایفا نمایند.

"به هر حال در هر سیستم مبتنی بر دموکراسی این رأی حداکثر است که تعیین کننده می باشد"

متأسفانه گروه ما که مستظهر به رأی دوستداران تغییر و اصلاح نظام سازمانی، سازمان بود، نتوانست به این تعداد اکثریت در هیئت مدیره دست یابد و عملاً به عنوان اقلیت در این هیئت مدیره وارد شد.

در آسیب شناسی این اتفاق موارد زیادی تحلیل شده است، ولی یکی از مهمترین آنها را در همان گروهی می توان یافت که به قول جنابعالی دلالان روسیاه خدمات مهندسی هستند. عملاً کسانی که با این ساختار عجین شده اند و به عبارتی این ساختار تضمین کننده عوایدشان از این سازمان است، هیچ علاقه ای به تغییر و اصلاح در روند آن نیستند و در ضمن این جریان دارای آرایی، هرچند نسبت به کل اعضای سازمان اندک، ولی منسجم و مشارکت کننده در همه تصمیم سازی هاست که عملاً مانع راهیابی گروه طرفدار تغییر به صورت گروه اکثریت شد.

این روند در انتخابات گروه های تخصصی هم تکرار شد و عملاً عدم مشارکت تغییر طلبان در این انتخابات هم منجر به تضعیف بیشتر گروه طرفدار تغییر در بدنه اجرایی سازمان شد.

به هر حال عدم حضور بدنه جوان و خواهان اصلاح و تغییر در تصمیم گیری ها و انتخابات و به عبارتی بی تفاوتی نسبت به سرنوشت این نظام صنفی، و عدم راهیابی اعضای طرفدار اصلاح در بدنه تصمیم سازی سازمان، نتیجه ای جز ادامه روند قبلی نخواهد داشت.

با توجه به اطلاعات جسته گریخته ای که از سازمان دارم، کارهای زیادی از طرف دوستان بنده در هیئت مدیره انجام شده که از جمله آنها می توان به تدوین نقشه راه سازمان و اصلاح روند اقدامات مالی- اقتصادی سازمان و .... اشاره کرد که متأسفانه به همان علت ذکر شده قبلی (اقلیت بودن)، علی رغم تلاش دوستان در جلب مشارکت هیئت مدیره در تدوین این دستورالعمل ها، عملاً با عدم اجرای آنها در بدنه اجرایی سازمان مواجه هستیم.

به هر حال، طبق آیه 11 سوره رعد : ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بأنفسهم؛ خداوند سرنوشت هیچ قومی (و ملتی) را تغییر نمیدهد مگر آن که آنان آن چه را در خودشان است، تغییر دهند.

همچنین در فرازی دیگر در آیات 52 و 53 سوره انفال به این موضوع اشاره می کند:
در این آیات پس از بیان این موضوع که چگونه خاندان فرعون و کسانی که پیش از آنها بودند، پس از کفر ورزیدن، به کیفر گناهان خود گرفتار آمدند، این گرفتار آمدن را ناشی از یک قاعده کلی در نظام آفرینش دانسته، می‏گوید: خداوند نعمتی را که بر قومی ارزانی داشته تغییر نمی‏دهد، مگر آنکه آنها آنچه را در دل دارند تغییر دهند:
کَدَأْبِ ءَالِ فِرْعَوْنَ وَالَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ کَفَرُواْ بِـءَایتِ اللَّهِ فَأَخَذَهُمُ اللَّهُ بِذُنُوبِهِمْ إِنَّ اللَّهَ قَوِیٌّ شَدِیدُ الْعِقَابِ - ذَلِکَ بِأَنَّ اللَّهَ لَمْ یَکُ مُغَیِّرًا نِّعْمَةً أَنْعَمَهَا عَلَی قَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِمْ وَأَنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ.
[رفتارشان] مانند رفتار خاندان فرعون و کسانی است که پیش از آنان بودند: به آیات خدا کفر ورزیدند؛ پس خدا به [سزای] گناهانشان گرفتارشان کرد. آری، خدا نیرومند سخت کیفر است. این [کیفر] بدان سبب است که خداوند نعمتی را که بر قومی ارزانی داشت تغییر نمی‏دهد، مگر آنکه آنان آنچه را در دل دارند تغییر دهند، و خدای شنوای داناست.

خود کرده را تدبیر نیست.

امیدوارم در تصمیم سازی های بعدی، اعضای سازمان با همت و مشارکت گسترده به این وضعیت پایان دهند و هر کسی که واقعاً به دنبال اصلاح امور صنفی اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان است، بتواند به ایفای وظیفه خود در قبال همکاران خود عمل نماید.

با آرزوی توفیق همگان از درگاه خدا
التماس دعا