www.iiiWe.com » کمّی کردنِ سنجه‌های سیمای سرزمین در حفاظت از الگوی کاربریِ پایدار اراضی

 مقالات   
 


 کمّی کردنِ سنجه‌های سیمای سرزمین در حفاظت از الگوی کاربریِ پایدار اراضی

سنجه‌های سیمای سرزمین، ابزارهای کمّی‌ساز وضعیت سیمای مناطق هستند، ‏که کاربردی گسترده در برنامه‌ریزی‌ها دارند. در این مقاله، با بهره‌گیری از سنجه‌های پراکنش مکانی و ترکیب‌بندیِ لکه‌ها...

ارسال کننده: امیر یاشار فیلا
تاریخ ارسال: شنبه 22 مهر 1391
برای دریافت فایلها باید از نرم افزار های ویژه دانلود استفاده نمایید. (برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید)




سنجه‌های سیمای سرزمین، ابزارهای کمّی‌ساز وضعیت سیمای مناطق هستند، ‏که کاربردی گسترده در برنامه‌ریزی‌ها دارند. در این مقاله، با بهره‌گیری از سنجه‌های پراکنش مکانی و ترکیب‌بندیِ لکه‌ها، داده‌هایی درباره‌ی سیما ویژگی‌های سرزمینی استان کهگیلویه و بویراحمد استخراج و تحلیل شده است.


نام مقاله :

بررسی کمّی کردنِ سنجه‌های سیمای سرزمین در حفاظت از الگوی کاربریِ پایدار اراضی ـ

مطالعه‌ی موردی : استان کهگیلویه و بویراحمد

 

پدیدآورندگان :

آرش کرمی ، جهانگیر فقهی

 

چکیده :

امروزه گسترش جوامع انسانی و تسلط بیش‌تر بر محیط زیست،‏ سبب شده تا تغییرات محیطی شتابناک‌تر و گسترده‌تر از گذشته رخ بدهند. بنابراین، داشتن آگاهی‌های لازم در زمینه‌ی این تغییرات، برای مدیریت و برقراری نظم طبیعی و پایدار اکوسیستم‌ها ضروری‌ست.

سنجه‌های سیمای سرزمین، ابزارهای کمّی‌ساز وضعیت سیمای مناطق هستند، ‏که تنوع و گونه‌گونی آن‌ها، کاربرد گسترده‌ی آن‌ها را در برنامه‌ریزی‌های هم‌پیوند با مطالعات زمین را موجب شده است. تحلیل این سنجه‌ها می‌تواند در مدت‌زمانی کوتاه اطلاعات فراوانی درباره‌ی ساختار و تغییراتِ اجزای تشکیل‌دهنده‌ی سیمای سرزمین به دست بدهند.

در این بررسی، از سنجه‌های توزیع مکانی و ترکیب‌بندیِ لکه‌ها در رده‌های گوناگون و سیمای سرزمین بهره‌گیری شده است. این تحقیق با توجه به اهداف آن برای بررسی ساختار آغازین سیمای سرزمین و روند تغییراتِ آن در آینده، و همچنین اهمیتِ ناحیه‌ی رویشی زاگرس،‏ در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت. آگاهی‌های به‌دست‌آمده از این بررسی نشان می‌دهد که هرچه درصد و تراکم مناطق مسکونی در منطقه بیش‌تر باشد: 1) تراکم
لکه افزایش می‌یابد؛‏ 2) سنجه‌ی شکل لکه‌ها افزایش می‌یابد؛ 3) اندازه‌ی لکه کاهش می‌یابد؛ 4) اتصال و پیوستگی سیمای سرزمین نیز کاهش می‌یابد. همچنین، سنجه‌ی درصد پوشش زمین‌ها نشان می‌دهد که بیش‌ترین درصدِ کاربری‌ها به ترتیب به کاربری‌های جنگلی،‏ مرتعی و کشاورزی اختصاص دارد.

نتایج سنجه‌های توزیع و پراکنش مکانی،‏ الگوی پراکنش لکه‌ها را در این استان، کپه‌ای نشان می‌دهد. همچنین، شاخص‌های گونه‌گونی سیمپسیون و شانون،‏ فراوانی و تنوع بالای انواع کاربری‌ها را برای این استان نشان می‌دهند.

 

کلیدواژه‌ها :

تحلیل مکانی ، کاربری اراضی ، سیمای سرزمین ، تجزیه و تحلیل موقعیت مکانی، کمّی‌سازی ، اکولوژی.

   

 
 
 نظرات    
 
مائده علیشاهی 01:03 یکشنبه 23 مهر 1391
0
 مائده علیشاهی
بسیار ممنون آقای مهندس فیلا
نیما محسون 18:16 یکشنبه 23 مهر 1391
0
 نیما محسون
با سپاس و درود بی کران به جناب آقای مهندس فیلا، سبز و شکوفا باشید.
رضا عبدالهی 20:11 یکشنبه 23 مهر 1391
0
 رضا عبدالهی
بسیار متشکرم