www.iiiWe.com » دیدگاه

 دیدگاه   
 
خطای انسانی - هواپیمای بوینگ ۷۴۷ 06:20 سه شنبه 22 آذر 1390
2
 رضا  فاخری
رضا فاخری کنترلر ترافیک هوایی
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ، جناب آقای فروزنده دهکردی ،مسولین محترم
اقدامات و نگرشهای جدید نیاز اساسی ایمنی هوایی
گرچه در سالهای نخستین ومیانی عصرپرواز بیشتر سوانح هوایی به دلیل مشکلات فنی و تکنیکی بوده اما امروزه بر طبق اسناد ایکاو از هر 4 سانحه هوایی 3سانحه به دلیل خطای انسانی بوده است که ناشی ازمشکلات پنهان شرکتی وسازمانی می باشد.
در این میان بیشترین میزان اشتباهات مربوط به خلبانان عزیز بوده(اشتباه در کنار سایر قابلیت های انسانی اجتناب ناپذیر بوده و فقط می بایست با مدیریت وبرنامریزی ،آموزش ،هزینه و… کاهش داده شود.)و کمترین میزان اشتباهات مربوط به کنترلرهای ترافیک هوایی بوده که آن هم ناشی از
فرهنگ ایمنی ضعیف و ناکارامد سازمانی و شرکتی بوده که بر فرهنگ ایمنی متخصصین بالاخص خلبانان و کنترلرهای ترافیک هوایی اثر گذارگشته و در بخش خلبانی مهمترین دلیل بروز سوانح هوایی بوده است . در بخش کنترل ترافیک هوایی هم اگر تا کنون همانند کشورهای امریکایی و اروپایی برخوردی بین هواپیماها در آسمان و زمین و یا سایر سوانح ناشی از اشتباه کنترلر در کشورمان صورت نگرفته ، دلیل آن صرفا به خاطر از خودگذشتگی و تعهد کنترلرهای ترافیک هوایی بوده است و نه حمایتها،مدیریتها و یا رسیدگی مسولین .
نکته مهم این است که فاصله زمانی بین مشکلات شرکتی و سازمانی تا بروز یک تراژدی هوایی می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد.
متاسفانه امروزه سیستم کنترل ترافیک هوایی کشور در تنش و اضطراب ناشی از عدم توجه به معیشت 996 نفر کنترلر ترافیک هوایی خود در سراسر ایران به سر می برد که این امر برعملکرد کنترلرهای ترافیک هوایی ،تصمیم گیریها، دقت و تمرکز آنها و عکس العمل سریع آنها در صورت بروز مشکل برای پروازها، به شدت تاثیر منفی گذاشته است.لذا ارتقای ایمنی هوایی بیش از آنکه نیاز به هواپیماهای جدید داشته باشد نیازمند نگرشها و اقدامات سریع و فوری شما مسولین ونمایندگان ملت است. لطفا قبل از آنکه خدای ناکرده شاهد یک تراژدی هوایی در بخش کنترل ترافیک هوایی باشیم قانون رسیدگی به معیشت 996 نفر کنترل ترافیک هوایی ایران را در مجلس محترم شورای اسلامی به تصویب رسانید تا جلوی تفکرات غلط و نیتهای بد که ناشی از ضعف در مدیریت، عدم ثبات مدیریتی و نبود اراده برای ایجاد تمایز بین سفیران ایمنی و سایر کارکنان است ، گرفته شود.در کشورهای اروپایی و امریکایی علی رغم حقوق و وضعیت غیر قابل مقایسه

باکنترلرهای ایران به خاطر اشتباهات کنترلرهای ترافیک هوایی برخوردهای هولناکی در آسمان و زمین رخ داده که چند تاشونو خدمتتون عرض میکنم
1)جولای 2002 در آسمان ابرلینگین در مرز آلمان و سویس دو تا هواپیما در آسمان به هم میخورند.
2) اکتبر 2001 در فرودگاه میلان دو تا هواپیما به هم میخورند
3) سپتامبر2006 در آسمان برزیل دو تا هواپیما به هم میخورند
4) آگوست 2006 به دلیل بی توجهی کنترلر برج فرودگاه لگزینگتون آمریکا و ورود اشتباه خلبان به باند
5) برخورد دو هواپیما در آسمان زاگرب در10 September 1976
کوتاهتر ،هواپیما در حین برخاستن به دلیل طول باند کمتر با ساختمانی برخورد میکند .
اما در کشور ما
در سال گذشته از فرود اشتباه خلبان فوکر100 بروی باند بسته و پر از ماشین آلات اصفهان با اقدام به موقع کنترلر
برج مراقبت در آخرین لحظات جلوگیری شد2)جلوگیری از فرود اشتباه پرواز با چرخه های بسته در عید فطر امسال که کنترلر برج مراقبت مهراباد در حالیکه پرواز فقط چند متر تا سطح زمین و بروز یک ترازدی انسانی فاصله داشت به خلبان پرواز دستور اوجگیری میده.
3)جلوگیری از برخورد پرواز مسافر بری با کوههای ببی شهر بانو همین چند شب پیش بعد از شاهکار بی نظیر آقای طالبی
در جلوگیری از فرود اشتباه هواپیمای بویینگ 747 حاجیان برگشته از مدینه که پروازشون داشت رو منازل مردم می نشست به جای باند فرودگاه.
لازم به ذکر است که کنترلرهای ترافیک هوایی از بخش کنترل و سرویس دهی به پروازهای عبوری از آسمان کشور سا لیانه میلیونها دلار عاید کشور می نمایند ونیز با پذیرش استرس فراوان بدون اینکه مسافران متوجه گردند پروازها را از میان هم عبور می دهند تا مسیر و زمان انجام پروازها کوتاهتر شده وبا صرفه جویی در مصرف سوخت میلیونها دلار دیگر عاید شرکتهای هوایی و کشور عزیزمان گردد. به این قسمت، کنترل و سرویس دهی به پروازهای نظامی و مسافربری ورودی و خروجی از کشور و سایر پروازها را نیز اضافه نمایید تا حجم کار کنترل و اهمیت آن، که آسمان ایران را در میان سایر کشورها به عنوان آسمانی ایمن تبدیل نموده است بیش از پیش نمایان گردد.
امید که این امر خطیر و تاثیرگذار شما نمایندگان در توجه به حقایق اثبات شده در مورد حرفه کنترل ترافیک هوایی و تصویب قانون معیشت و رفاه کنترلرهای ترافیک هوایی و حل معضلات سازمانی و شرکتی اسفناک و دور از شان آنها، باعث ارتقاءایمنی هوایی گردد.
کنترلرهای ترافیک هوایی کشور