www.iiiWe.com » بازار مسکن گران، خالی از مشتری

 اخبار   
 

 بازار مسکن گران، خالی از مشتری

در پی جهش قیمت‌ها در بازار مسکن، مردم همچنان در شوک به سر می‌برند و به‌رغم آن که تجربه نشان داده با افزایش قیمت مسکن در بازار، احتمال کاهش دیگربارِ قیمت‌ها بسیار ضعیف است، همچنان برخی امیدوارند که این کاهش قیمت‌ها دوباره اتفاق بیفتد و بتوانند وارد بازار معاملات مسکن شوند ...

بازار مسکن گران، خالی از مشتری
■ یک نسخه‌ی اثربخش برای کاهش التهاب در بازار مسکن


در پی جهش قیمت‌ها در بازار مسکن، مردم همچنان در شوک به سر می‌برند و به‌رغم آن که تجربه نشان داده با افزایش قیمت مسکن در بازار، احتمال کاهش دیگربارِ قیمت‌ها بسیار ضعیف است، همچنان برخی امیدوارند که این کاهش قیمت‌ها دوباره اتفاق بیفتد و بتوانند وارد بازار معاملات مسکن شوند.

به گزارش «صما» قیمت مسکن در حالی متاثر از عوامل مختلف و بسیار بالاتر از حد تصور مردم افزایش پیدا کرده است که کارشناسان، بخشی از این افزایش را طبیعی و ناشی از رکود پنج ساله حاکم بر صنعت ساختمان می دانند.

اما مهمترین دلیلی که از سوی کارشناسان اقتصادی برای افزایش قیمت مسکن عنوان می شود، جهش ناگهانی قیمت ارز و سکه بوده که بر تمامی بخش های اقتصادی تاثیرات مخرب خود را گذاشته است. اما دلایل دیگری که به خصوص مجلسی ها بر آنها تاکید دارند، عدم تولید و عرضه مسکن در سال های اخیر بوده که موجب رشد تقاضای مسکن در بازار شده است و به همین دلیل تبعات جمع شدن این حجم تقاضا در نبود توازن با میزان عرضه، خود را به صورت افزایش قیمت ها در بازار نشان داده است. بنابراین بهم ریختگی نظم عرضه و تقاضا در کنار تورم، به رشد قیمت مسکن در جامعه دامن زده است.

سهم ۸۵درصدیِ سوداگران در خرید مسکن

البته در این میان نباید از این موضوع غافل شد که همواره گروه های فرصت طلبی نیز هستند که در کمین آشفته‌بازار اقتصادی نشسته اند و منتظر چنین فرصت هایی برای پیاده سازی اهداف و مقاصد سودجویانه خود هستند. افرادی که با هدف سوداگری وارد بازار مسکن می شوند و با سوءاستفاده از موقعیت ها و شرایط نامناسب اقتصادی، به افزایش قیمت ها دامن می زنند.

در همین راستا ایرج رهبر، عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران با بیان اینکه مسئله افزایش قیمت مسکن در سه ماه گذشته به اوج رسیده است، می گوید: تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد از خریداران مسکن در چند ماه گذشته مصرف کنندگان واقعی بوده‌اند. ۸۵ درصد از خریداران مسکن در سه ماه گذشته سوداگران بوده‌اند که به دلیل امنیت سرمایه‌گذاری در بازارهای موازی به سمت بازار ساخت و ساز و مسکن هجوم آورده و زمینه ساز رشد جهشی قیمت مسکن شده ‌اند.

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.
نقش دلالان و مشاوران املاک

در این بین فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور بر این باور است که دلالان و مشاوران املاک نقش پررنگی در این زمینه ایفا می کنند. به طوری که دلال بازی، واسطه گری، ایجاد جو روانی از سوی مشاوران املاک و هجوم بدون برنامه ریزی مردم به بازار از عوامل موثر بر تشدید افزایش قیمت مسکن در کشور بوده است.

اما اثرگذاری مشاوران املاک در تشدید افزایش قیمت ها و دامن زدن به بحران بازار مسکن موضوعی است که عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان خراسان رضوی درباره آن می گوید: اصلا اعتقاد ندارم که دلال ‌بازی‌ها در بازار مسکن منجر به این افزایش قیمت ها شده است. در سال‌های گذشته گاهی دلالان در حد کمی در قیمت مسکن اثرگذار می‌شدند، اما در وضعیت کنونی مشاوران املاک هم نمی‌توانند کاری انجام دهند.

غلامعلی ثنایی با بیان این مطلب به «صما» گفت: در حال حاضر همه در آن حالت بحرانی قرار گرفته‌اند. به طوری که می بینیم خریدار می‌خواهد مسکن خریداری کند و فروشنده عرضه نمی‌کند. فروشنده می‌خواهد عرضه کند و خریدار قدرت خرید ندارد.

به گفته این انبوه ساز، واقعیت آن است که اتفاق خاصی در بازار مسکن نیفتاده است و افزایش قیمت مسکن تاحدی تحت تاثیر شایعه‌ای است که در جامعه وجود دارد و بیشتر جنبه شایعه دارد.

ثنایی یادآور شد: یعنی ما کماکان مشاهده می‌کنیم که متقاضیان خرید در بازار مسکن به عنوان مصرف‌کنندگان واقعی، عمدتا جزو طبقه متوسط جامعه و دهک‌های پنج تا هشت هستند که می‌خواهند خرید کنند، اما توان و قدرت خرید واحد مسکونی موردنظر خود را ندارند.

شرایط کاهش قیمت مسکن

به گزارش «صما» در این بین برخی گمانه زنی ها حاکی از احتمال کاهش قیمت مسکن در ماه های منتهی به پایان سال است. با این توجیه که بخشی از این افزایش قیمت که در سال گذشته رخ داد، طبیعی بود؛ اما جهشی قیمتی که در ماه های نخست سال جاری اتفاق افتاد؛ متأثر از بازار ارز و سکه بوده است. بنابراین افزایش قیمت‌ها در سال جاری کاذب و حباب بوده و همانطور که به دلیل رشد قیمت ها بازار مسکن در هفته های اخیر دچار رکود معاملات شده است، بنابراین با توجه به ناتوانی مردم برای خرید، با نزدیک شدن به ماه های پایانی سال، شتاب قیمت ها افت می کند.

براین اساس شاید این تصور به وجود بیاید که چون رکود تورمی در انتظار بازار مسکن است، بنابراین این احتمال وجود دارد که مجددا با کاهش قیمت مسکن مواجه شویم.

در همین رابطه رییس کمیسیون حقوقی انجمن انبوه‌سازان استان تهران در پاسخ به اینکه آیا با حاکم شدن رکود مجدد در بازار مسکن، احتمال کاهش قیمت‌ مسکن وجود دارد، می گوید: کاهش قیمت ‌ها براساس نیازها اتفاق می افتد.

محمدعلی ربانی در گفت و گو با «صما» ادامه می دهد: به عنوان مثال وقتی که یک فرد می‌خواهد خانه خود را بفروشد و تبدیل به احسن کند. در چنین شرایطی این فرد از افزایش قیمت‌ مسکن خود منصرف می‌شود. بنابراین کاهش قیمت ‌مسکن فقط محدود به آن افرادی می‌شود که صددرصد به پول ملک خود نیاز دارند و حاضر می‌ شوند خانه خود را با افزایش مبلغ کمتری بفروشند.

این کارشناس مسکن در ادامه تاکید کرد: آنچه مسلم است وقتی که قیمت مسکن زیاد بالا برود، دیگر افراد تمایلی ندارند که وارد بخش خرید و فروش مسکن شوند. چون آنها معتقدند سرمایه و پولی که در دست خود دارند، آزاد است و چرا باید پول خود را در جایی قرار دهند که اگر بخواهند دوباره بفروشند، با مشکل مواجه شوند. همان مشکلی که طی چند سال اخیر مالکان با آن روبه رو بودند.

افزایش تولید مسکن، یک راهکار

درمجموع باید گفت، متأسفانه مسائل و مشکلات متعدد اقتصادی دست به دست هم داده تا شاهد افزایش غیرمتعارف مسکن در سال جاری باشیم؛ از نبود برنامه ریزی برای ساخت و تولید مسکن گرفته تا سیاست های غیرصحیح پولی و مالی کشور در سال های گذشته.

امروز نه تنها در بخش مسکن بلکه در سایر بخش های اقتصادی وضعیت به قدری آشفته است که مصرف کنندگان نه تنها قدرت خرید ندارند؛ بلکه به لحاظ بی ثباتی شرایط اقتصادی موجود، قدرت تصمیم گیری را نیز ندارند. در چنین شرایطی، شاید افزایش تولید مسکن با ارائه تسهیلات ارزان به تولیدکنندگان واقعی مسکن و فراهم کرن شرایط مناسب برای خانه دار شدن مصرف کنندگان واقعی، یک نسخه اثربخش برای کاهش التهاب در بازار مسکن باشد.

  منبع : وبگاه صما
  12:15   دوشنبه 15 مرداد 1397  
 نظرات