www.iiiWe.com » صنعت آجرسازی یزد حال و روز خوشی ندارد

 اخبار   
 

 صنعت آجرسازی یزد حال و روز خوشی ندارد

آجر یکی از اصلی‌ترین مصالح ساختمانی است که در استان یزد قدمتی بیش از ۲۰۰ سال دارد و یزدی‌ها از نزدیک به دو سده‌ی پیش، صنعت آجر را در این استان به راه انداختند، تا توانستند خود را به‌عنوان یکی از قطب‌های تولید آجر کشور معرفی کنند. ولی این صنعت که روزی بسیار رونق داشت و افراد بسیاری از راه آن، زندگی خود را می‌گذراندند، امروز حال و روز خوشی ندارد و اگر کارها با همین روند پیش برود، تا چند سال آینده هیچ یزدی را در کارگاه‌های آجر نخواهیم دید ...

صنعت آجرسازی یزد حال و روز خوشی ندارد
کیفیت پایین تولید آجر باعث کاهش تقاضا و عرضه در بازار است


آجر یکی از اصلی‌ترین مصالح ساختمانی است که در استان یزد قدمتی بیش از ۲۰۰ سال دارد و یزدی‌ها از نزدیک به دو سده‌ی پیش، صنعت آجر را در این استان به راه انداختند، تا توانستند خود را به‌عنوان یکی از قطب‌های تولید آجر کشور معرفی کنند. ولی این صنعت که روزی بسیار رونق داشت و افراد بسیاری از راه آن، زندگی خود را می‌گذراندند، امروز حال و روز خوشی ندارد و اگر کارها با همین روند پیش برود، تا چند سال آینده هیچ یزدی را در کارگاه‌های آجر نخواهیم دید، که شاید علت اصلی آن، ورود اتباع خارجی به این صنعت، به‌مانند برخی صنایع دیگر در استان یزد باشد. همچنین، افزایش افسار گسیخته قیمت مسکن و نبود شرایط خرید آن از چالش‌های اساسی برای بسیاری از خانواده‌ها و جوانان است که علت بخشی از این گرانی هم افزایش بی‌رویه و خارج از چارچوب قیمت مصالح ساختمانی است.

انتقاد از بی‌توجهی مسئولان استانی به صنعت آجر

یکی از فعالان این عرصه با انتقاد از وضعیت کنونی تولید آجر استان با اشاره به فعالیت تقریبی ۱۶۰ واحد تولید آجر در استان اظهار داشت: مشکل اصلی واحدهای تولید آجر وابستگی به سیستم بانکی است و همه مجبوریم در این شرایط سخت برای ادامه فعالیت واحد تولیدی خود وام‌هایی را از بانک‌ها دریافت کنیم که چالشی دیگر را پیش روی ما قرار می‌دهد. وی عدم به‌روزرسانی چرخه تولید و استفاده از اتباع خارجی را از دیگر مشکلات دانست و عنوان کرد: نزدیک به صد در صد افرادی که در واحدهای تولیدی آجر یزد فعالیت دارند، افراد غیربومی و عمدتاً اتباع خارجی هستند که به استان یزد مهاجرت کرده‌اند و چون این کار با سختی و مشقت همراه است ایرانی‌ها کمتر به این سمت می‌آیند. وی با بیان اینکه همواره بدهی‌های بانکی مانع توسعه و پیشرفت ما بوده و هستند اظهار داشت: این مسئله اجازه استفاده از تکنولوژی روز را به ما نمی‌دهد و اغلب واحدها همیشه به شکل سنتی فعالیت خود را دنبال می‌کنند.

عضو اتحادیه صنف فخاران یزد با اشاره به اینکه برنامه‌ریزی‌های بسیاری برای رفع مشکل کارگاه‌های سنتی تولید آجر یزد صورت گرفته است خاطرنشان کرد: متأسفانه هیچ یک از این برنامه‌ها تابه‌حال به نتیجه‌ای نرسید. وی در تشریح فعالیت اتباع خارجی در این صنعت اذعان داشت: فعالیت اتباع خارجی در صنعت آجر به سه بخش تقسیم‌شده که بخش اول آن بخش کارگری است و کارهای سخت و طاقت‌فرسا را این افراد انجام می‌دهند که بیشتر شان هم به‌صورت غیرقانونی وارد کشور می‌شوند.

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.
«مشکلات بیمه‌ای کارگران مانع ورود ایرانی‌ها به این پیشه است»

این تولید کننده آجر اضافه کرد: بخش دوم آن را دلال‌های آجر و بخش سوم آن از اتباعی تشکیل شده که به تولیدکننده آجر در استان یزد تبدیل شدند که از بیست سال گذشته کم‌کم به شکل‌های مختلف با ضعف قوانین و بی‌کفایتی مدیران در این سال‌ها توانستند مراحل مختلف را در دست بگیرند. وی از دیگر مسائل و مشکلات این حوزه را بیمه تامین اجتماعی برشمرد و افزود: اجرای قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان پنج نفر کارگر برای تولید کنندگان آجر استان هنوز اجرایی نشده است و این یکی دیگر از مشکلاتی است که واحدهای تولیدی با آن مواجه هستند. این تولید کننده آجر ادامه داد: بارها در این باره با مسئولان مربوط جلساتی برگزار شده اما تامین اجتماعی زیر بار نرفته و به بهانه‌های واهی از اجرای این قانون سرپیچی می‌کند.

اجرای حکم دیوان عدالت اداری در زمینه‌ی قانون معافیت از پرداخت حق بیمه

حکم دیوان عدالت اداری درخصوص اجرای قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان پنج نفر کارگر برای تولید کنندگان آجر استان اجرایی می‌شود. براساس نشست اعضای هیات مدیره انجمن آجر استان یزد با مدیر کل و معاون مالی تامین اجتماعی استان که با پیگیری و هماهنگی خانه صمت استان برگزار شد، به درخواست انجمن آجر مبنی بر مشمولیت صنعت آجر از قانون معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان پنج نفر کارگر و همچنین جلوگیری از تضییع حق ۱۶۲ واحد تولیدکننده آجر استان، رسیدگی و تفاهمات لازم در این خصوص انجام پذیرفت. طبق گفته رئیس اتحادیه صنف فخاران یزد، از ابتدای سال ۹۹ شاهد افزایش ورود و خروج اتباع خارجی در یزد هستیم که طی بررسی‌های انجام شده این امر جهت فروش و خرید آجر یزد است. بیشتر شدن این ورود و خروج‌ها باعث به صدا در آوردن زنگ خطر در این زمینه شده اما همچنان این موضوع مورد توجه قرار نگرفته است.

خرید و فروش ۸۰درصد آجر یزد از سوی اتباع خارجی

از سال ۹۲ وضعیت کوره‌های آجرپزی در یزد تغییر کرد و واحدهایی که در آن‌ها آجر تولید می‌کردند به گاز شهری مجهز شدند. کارخانه‌ها برای کشیدن لوله‌های گاز باید هزینه‌هایی بسیار زیادی پرداخت می‌کردند. بیش از ۳۰ درصد کارخانه‌های تولید آجر به دلیل روبرو شدن با مشکلات اقتصادی تولید خود را متوقف و کارخانه را تعطیل کردند. از آن رو که کوره‌های آجرپزی با مشکلاتی نظیر مشکلات اقتصادی، کاهش توان مالی، کم بودن کارگر و افزایش دستمزد کارگر مواجه شدند بنابراین توانستند تنها با ۵۰ درصد از ظرفیت موجود خود مشغول به کار شوند. کاهش پیدا کردن ظرفیت کارخانه‌ها باعث کاهش تولید آجر نیز شد که این امر باعث افزایش قیمت آجر در بازار شد.

یکی دیگر از عواملی که قیمت آجر را دستخوش تغییرات زیادی کرده است فعالیت اتباع خارجی به بازار تولید آجر است به منظور اطلاع از چگونگی ورود کارگران خارجی به بازار تولید آجر در یزد تحقیقاتی صورت گرفته که مشخص شده است ۹۰ درصد خرید آجر یزد توسط اتباع خارجی صورت می‌گیرد. اکنون یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مشکلات موجود در اصناف به ویژه کارخانه‌های تولید آجر یزد، وجود اتباع خارجی است و مسئولان توجهی به این امر ندارند. افزون بر این، اتباع خارجی در سایر مشاغل نظیر تولید کیف و کفش و کشت گلخانه‌ای سهم بالایی دارند که در زمان دیگری به این موضوعات پرداخته خواهد شد.


  منبع : خبرگزاری ایلنا
  08:55   سه شنبه 1 آذر 1401  
 نظرات