www.iiiWe.com » حساب سرانگشتی از عایدی تونل‌‌سازی

 اخبار   
 

 حساب سرانگشتی از عایدی تونل‌‌سازی

اتصال میدان سپاه به بزرگراه آزادگان با ساخت یک تونل ترافیکی دوطبقه به طول نقطه به نقطه‌ی ۹کیلومتر، یکی از پروژه‌های عمرانی است که شهرداری تهران در تبصره‌های بودجه‌ی سال جاری گنجانده و مقرر شده است با مشارکت بخش خصوصی اجرا شود؛ اما صرف‌‌نظر از بسیاری جوانب مدیریتی و فنی، مساله این است که آیا اصلا ساخت چنین تونلی برای سرمایه‌‌گذار بخش خصوصی صرفه دارد یا نه؟ ...

حساب سرانگشتی از عایدی تونل‌‌سازی

اتصال میدان سپاه به بزرگراه آزادگان با ساخت یک تونل ترافیکی دوطبقه به طول نقطه به نقطه‌ی ۹کیلومتر، یکی از پروژه‌های عمرانی است که شهرداری تهران در تبصره‌های بودجه‌ی سال جاری گنجانده و مقرر شده است با مشارکت بخش خصوصی اجرا شود؛ اما صرف‌‌نظر از اینکه ساخت چنین تونلی با توجه به عقب‌‌ماندگی شدید مترو از برنامه توسعه‌‌ای آن هم در شرایط مضیقه مالی در مدیریت شهری فاقد اولویت بوده و اگر سرمایه‌‌گذار بخش خصوصی آمادگی مشارکت مالی در اجرای پروژه‌های شهری را دارد، باید به سمت مترو و دیگر پروژه‌های اورژانسی در حوزه حمل‌ونقل عمومی سوق داده شود، مساله این است که آیا اصلا ساخت چنین تونلی برای سرمایه‌‌گذار بخش خصوصی صرفه دارد یا نه؟

بر اساس خبری که «ایسنا» منتشر کرده است، برآورد معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران بر اساس قیمت امروز مصالح این است که ساخت تونل موسوم به «شهید متوسلیان» حدود ۲۰هزار میلیارد تومان هزینه دارد. هرچند به‌طور معمول این ارقام تا زمان اتمام پروژه متناسب با قیمت روز مصالح و بر اساس ضرایب تعدیل ابلاغی در هر سال از سوی سازمان برنامه و بودجه به‌‌روز می‌‌شود و قیمت نهایی اجرای پروژه افزایش پیدا می‌‌کند، اما حتی با فرض ثابت ماندن این هزینه طبق برآورد اولیه، با یک حساب سرانگشتی می‌‌توان دریافت که اجرای چنین ابرپروژه پرهزینه‌‌ای احتمالا مطلوب فعالان بخش خصوصی نخواهد بود. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» بخش خصوصی واقعی به‌طور معمول به دنبال اجرای پروژه‌های زودبازده است یا دست‌‌کم انتظار دارد دوره انتظار بازگشت اصل سرمایه طولانی نباشد. از سوی دیگر تمایل بخش خصوصی مشارکت در اجرای پروژه‌هایی است که صرف‌‌نظر از وجه ملی یا محلی، دست آنها برای قیمت‌‌گذاری متناسب با هزینه‌‌ای که صرف اجرا و نگهداشت پروژه می‌‌شود، باز باشد. اما صرف‌‌نظر از همه این چالش‌‌ها، اگر قرار باشد نیمی از هزینه ساخت چنین تونلی توسط بخش خصوصی تامین شود و سهم بخش خصوصی از عوارض تردد از تونل نیز حول و حوش ۲۰هزار تومان باشد، باید با فرض تورم صفر، ۵۰۰میلیون سفر از این تونل انجام شود تا اصل سرمایه شریک شهرداری در چنین پروژه‌‌ای بازگردد. این در حالی است که در کل شهر تهران روزانه ۲۰میلیون سفر درون‌‌شهری انجام می‌‌شود و سهم چنین تونلی از مجموع سفرهای روزانه بسیار محدود است. این حساب سرانگشتی از عایدی تونل‌‌سازی نشان می‌‌دهد پروژه‌هایی از این دست را نمی‌‌توان زود بازده تلقی کرد؛ با این حال شهرداری تهران اعلام کرده مدل‌های مالی اجرای این پروژه در حال بررسی است و ظرف چند ماه آینده معلوم خواهد شد که آیا ساخت این تونل در دستور کار قرار می‌‌گیرد یا نه؟


با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.
با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.

  منبع : روزنامه‌ی «دنیای اقتصاد»
  09:36   سه شنبه 15 شهریور 1401  
 نظرات