www.iiiWe.com » هنر معماری اولین قربانی پروژه های مهندسی

 اخبار   
 

 هنر معماری اولین قربانی پروژه های مهندسی

شهراد فریفته، کارشناس معماری به تشریح چالش‌های موجود در زمینه هنر معماری در ساختمان‌ها پرداخته است...

فعالیت مهندسان معمار در ساخت و سازهای شهری را چگونه می بینید؟
گروهی متشکل از مهندسان معمار، سازه، برق و مکانیک به عنوان مهندسان مشاور باید با هماهنگی با هم، طراحی اصولی یک پروژه ساختمان را انجام ‌دهند. با توجه به اینکه با پرداخت دستمزد مهندسان مشاور، این هزینه به سازندگان تحمیل می‌شود، رغبتی به استفاده از مهندسان مشاور در ساخت و سازهای شهری و شخصی‌سازی وجود ندارد. در نهایت وقتی مهندس معمار طرح خود را ارائه می‌دهد، مهندسان رشته‌های دیگر که باید طراحی بخش‌های سازه، تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را منطبق با هم و معماری طراحی کنند، هیچ‌گونه هماهنگی با مهندس معمار به عنوان طراح پروژه ندارند. مثلا مهندس برق سیستم برق ساختمان را طراحی می‌کند، بدون اینکه اطلاعی از نحوه طراحی موتورخانه توسط مهندس مکانیک داشته باشد. یا اینکه مهندس سازه فضاهای داخلی واحدها را به خاطر بادبندها عوض می‌کند و مهندس تاسیسات نیز به واسطه رایزرها، محل آشپزخانه را به دلخواه خود عوض می‌کند یا اندازه اتاق‌ها را تغییر می‌دهد. به طور خلاصه، هر مهندسی بدون هماهنگی با بخش‌های دیگر، کار خود را انجام می‌دهد.

این مسئله چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟
در این میان طرح و هنر و خلاقیتی که مهندسان معمار در طراحی به کار می‌گیرند، فدای بخش‌های تاسیساتی، سازه‌ای، تغییر طرح بادبندها و داکت‌های مختلف و... شده و درنهایت جنبه هنری پروژه ضعیف می‌‌شود.

راه حل این معضل چیست؟
در مواردی که مهندسان مشاور برای کنترل نحوه طراحی بخش‌های مختلف ساختمان بر سر پروژه حضور ندارند، راهکار چنین مشکلی این است که یک مهندس معمار مسئولیت این هماهنگی را بر عهده بگیرد تا درنهایت معماری به دلیل ناهماهنگی سایر مهندسان قربانی نشود. از آنجایی که مهندسان معمار ایده‌ اصلی پروژه را طراحی می‌کنند، باید مدیریت پروژه را انجام دهند و مهندسان سازه، مکانیک و برق با هماهنگی آنها طراحی خود را انجام دهند. حتی در ساخت و سازهای کوچک مانند قطعات 200 متری که طبق قوانین نیاز به مشاور ندارند، برای کسب نتیجه بهتر مهندس معمار به عنوان مدیر طرح مسئول باشد . درحال حاضر شرایط برای نظارت بر اجرای ساختمان مصوب ماده 33 سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و اجرای آن توسط شهرداری فراهم آمده است، اما هم اکنون نوبت به ساماندهی طرح اصلی ساختمان قبل از اجرای هرگونه نظارت رسیده است. چراکه با ساماندهی طراحی ساختمان می‌توان از هدر رفتن منابع و مصالح ساختمانی جلوگیری کرد و به تعالی شهرسازی دست یافت.

در این زمینه چه نهاد یا سازمانی را می‌توان مقصر دانست؟
متاسفانه تاکنون شهرداری به این موضوع بی‌توجه بوده است. شهرداری فقط مهندسان معمار را مجبور به طراحی طبق ضوابط و اصول کرده و هیچ کنترلی روی روند کار مهندسان برق، مکانیک و سازه ندارد و مسئولیت کار آنها را هم بر عهده نمی‌گیرد. این مهندسان به طور سلیقه‌ای و طبق دلخواه خود روی نقشه‌ها کار می‌کنند. انتظار می‌رود که شهرداری حداقل ساختاری تعریف کند که مهندسان معمار به عنوان مدیر پروژه، این هماهنگی را ایجاد و بر روند کار سایر مهندسان نیز نظارت کنند تا طرح معماری از بین نرود.

آیا قوانین مرتبطی در این باره تصویب شده است؟
خیر. هنوز این اتفاق نیفتاده و باید قوانین جدیدی مصوب شود که بر اساس آن مهندسان معمار مسئول مدیریت یک طرح باشند. این رویکرد که به خاطر دستمزد، از مشاوران حقوقی نظام مهندسی در ساخت و سازهای شهری استفاده نشود و بهره گیری از آنها صرفا محدود به حق امضا باشد، صحیح نیست و گروه کاملی از مهندسان باید روی طرح‌ها کار کنند.

آیا در این صورت به هزینه تمام‌شده ساخت و قیمت مسکن اضافه نمی‌شود؟
درمقایسه با هزینه زمین و ساخت وساز، تعرفه مهندسان مشاور بسیار ناچیز و در حدود 3 یا 4 درصد از هزینه کل پروژه است. اما مسئله این است که با استفاده از مهندسان مشاور، درنهایت طراحی ساختمان به صورت کاملا علمی و اصولی و اقتصادی انجام می‌شود و قابل مقایسه با طرحی نیست که به طور متفرقه و بدون هماهنگی بوده است.

یک مهندس معمار از چه ظرفیت‌هایی برخوردار است که می‌تواند آنها را در ساخت و سازها به کار گیرد؟
مهندسان معمار علاوه بر طراحی داخلی، در بحث نمای ساختمان‌ها و نمای شهری می‌توانند بسیار موثر عمل کنند. در حال حاضر شهرداری نیز حساسیت بیشتری روی این مبحث پیدا کرده و در بیشتر مناطق نمای ساختمان‌ها باید توسط این سازمان تایید شود.
در این راستا مهندسان معمار باید رابطه بیشتری با معاونت معماری و شهرسازی داشته و در تصویب طرح‌های شهرسازی در شهرداری دخیل باشند. به این ترتیب با استدلال مهندسان معمار، ساختار هنری در طراحی‌ها بیشتر لحاظ می‌شود و طراحی و نقشه ساختمان‌ها از حالت بیروح خود خارج می‌شود. اگرچه معاونت معماری شهرسازی براساس ضوابط موجود، می‌تواند از نظرات مهندسان معمار استفاده کند، اما در این بخش هم هماهنگی ضعیف است. یعنی پس از طراحی توسط مهندس معمار و ارائه آن توسط کارفرما به شهرداری، بخش شهرسازی طرح را براساس ضوابط رد می‌کند و کارفرما مجبور می‌شود برای دریافت جواز، نقشه ساخت را تغییر دهد و این تغییرات را در جریان ساخت اعمال کند.

به نمای ساختمان‌ها اشاره کردید. اخیرا بحث ممنوعیت کاربرد نماهای فراماسونری مثل کامپوزیت آلومینیومی در نمای ساختمان‌ها از سوی شهرداری مطرح شده است. به عنوان یک مهندس معمار چه نظری در این باره دارید.
به نظر من اگر کاربرد چنین نماهایی به دلیل یک اقدام فنی ممنوع اعلام شود، قابل قبول است. یعنی اگر کامپوزیت‌ها از نظر زیست محیطی یا امنیت یا عمر مفید و... مشکلاتی به دنبال داشته باشند ویا استاندارد نباشند، سازمان‌های ذی‌ربط باید استفاده از آن را ممنوع اعلام کنند. اما جلوگیری از کاربرد آن به دلایلی نظیر مدرن یا محصول غرب بودن ویا سلایق دیگر، اقدام مناسبی نیست.

حتی در این زمینه این ایراد گرفته شده که برخی افراد تمایلی به استفاده از نمای سنتی و اسلامی ندارند و نمای مدرن را در ساختمان‌های خود بیشتر ترجیح می دهند.
صرفنظر از این مسئله که به آن اشاره کردید، اصلا کاربری بسیاری از بناهای ما با معماری و طراحی سنتی هماهنگ و سازگار نیست. به واسطه دلایل غیرمنطقی نباید چنین مصالحی را کاملا رد کرد. هر ایده و محصول جدیدی که وارد بازار می‌شود، تا زمان تولید یک محصول بهتر استفاده می‌شود و نشانگر سلایق زمان خودش است. پس کاربرد این مصالح باید سیر طبیعی خود را طی کند، مگر اینکه معایبی داشته باشد که دیگر نتوان از آن استفاده کرد . علاوه بر آن استفاده از معماری سنتی گاهی بسیار پر هزینه است
  منبع : ارسال شده توسط مائده علیشاهی
  08:27   شنبه 28 اردیبهشت 1392  
 نظرات    
 
پارسا زرین 23:01 آدینه 3 خرداد 1392
0
 پارسا زرین
این گفتگو که با افسوس باید گفت سالهاست میان مهندسان و دیگر دست اندرکاران ساخت و آبادانی در "ایران" گفتمانی تلخ و گزنده شده، تنها و تنها سرچشمه گرفته از ناآگاهی همکاران مهندس و دیگر دست اندرکاران، از درون مایه‌ی رشته معماری و ارزش بی‌همتای آن در فرایند طراحی، ساخت و بازرسیهای فنی از یک سو و همچنین آیین‌نامه‌ها و مقرراتی است که هم‌اکنون نیر در دست است ولی بکار گرفته نمی‌شوند از سوی دیگر است.
این دیدگاه ناآگاهانه که معماری را تنها در مرز هنر و زیبایی شناسی ارزیابی میکند و بخش فنی و مهندسی و همچنین رهبری و هماهنگ کنندگی آن را نادیده میگیرد، همانند دیدگاه کودک پرسشگری است که از روی ناآگاهی به دانش و هنر و فن موسیقی، جنب و جوش و بالا و پایین شدن دست رهبر یک ارکستر بزرگ را کاری بیهوده میداند و نوای گوشنواز برآمده از ارکستر را تنها دستاورد نوازندگانی میداند که هریک نت خود را پیش رو دارند و از روی آن مینوازند. او نمیداند که آفریننده این نوای خوش، یک "آهنگساز" بوده که شاید توانایی نواختن یکی دو ساز را بیشتر نداشته باشد ولی از "دانش و هنر آهنگسازی" و ساحتن نغمه‌هایی جدا برای همه سازها به گونه‌ای هماهنگ و گوشنواز برخوردار است. کودک پرسشگر ما نمیداند که اگر "رهبر ارکستر" نیز همچون "آهنگساز" نادیده انگاشته شود و از این میان کنار رود، همان آهنگ گوشنواز به چه صدای گوشخراش و ناخوشایندی دگرگون خواهد شد.
همین گونه است که در همه کارهای گروهی دیگری چون عمل جراحی، ناوبری کشتی و هواپیما، مسابقه فوتبال و ...، هماهنگ کننده‌ای به نام جراح، ناخدا، خلبان، سرمربی و ... دیده میشود که با آگاهی از هدف کار و داشتن شناخت از کار هریک از همکاران گروه و با برخورداری از دانش شایسته برای هماهنگی و برنامه‌ریزی و راهبری، کار را به سرانجام میرساند.
بیگمان در کار گروهی طراحی و ساخت و بازرسی فنی ساختمانی هم جز این نیست و نخواهد بود ولی آنچه هم‌اینک از دیده‌ها و آزموده‌های شیوه ساخت و ساز بدون بهره‌گیری درست از مهندسان معمار در ایران برمی‌آید، همانند همان صداهای ناخوشایند و دلخراشی است که از گروه نوازندگان بدون نت و بدون رهبر ارکستر به گوش میرسد.
جدا از روند تاریخی پیشرفت پیشه معماری در ایران و جهان و جدا شدن گرایشهای دیگر مهندسی از آن که به زایش رشته‌های نوین امروزین در مهندسی ساختمان انجامیده، یکی دیگر از پشتوانه‌های شایستگی مهندسان معماری برای هماهنگی و راهبری گروه طراحی ویا سازندگان ویا بازرسان فنی، برنامه آموزش دانشگاهی در رشته معماری است که در بر دارنده آمیزه‌ای از همه هنرها و دانشها و فن‌هایی است که در کار ساختمان به کار می‌آیند و همین شیوه آموزشی توانسته این توانایی را در مهندسان معماری سراسر جهان نهادینه کند.
از سوی دیگر در جای جای مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و شیوه‌نامه ماده 33 پیوست آن (22 بار) از "مجموعه شرح خدمات مهندسی" یاد شده که سال 1374 از سوی دفتر تدوین و ترویج مقررات ملی ساختمان چاپ و در دسترس همگان آمده و در آن کار مهندسان برای هر رشته و هر گروه ساختمانی جداگانه آورده شده است. در این مجموعه که هم اکنون با پشتوانه مبحث دوم مقررات ملی ساختمان از ارزش قانونی والاتری برخوردار گشته و باید به آن جامه انجام پوشاند، افزون بر کار طراحی و نظارت معماری، هماهنگی در طراحی دیگر رشته‌ها و هماهنگی در کار نظارت ساختمانی دیگر رشته‌ها نیز در همه گروه‌های ساختمانی بر دوش مهندسان معماری نهاده شده است.
در همین زمینه گفتنی است که بر پایه آنچه در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان برگرفته از مجموعه شرح خدمات مهندسی آمده، "هماهنگی در نظارت ساختمانی میتواند به دوش مهندسان معماری یا عمران باشد" که درست و قانونی است ولی چگونگی واگذاری هماهنگی نظارت ساختمانی به هر یک از این دو رشته، برابر آنچه در مجموعه شرح خدمات مهندسی آمده بستگی به گروه ساختمانی (اندازه زیربنا و شمار طبقات) نیز دارد و مهندسان عمران (در همه پایه‌ها) تنها میتوانند ناظر هماهنگ کننده ساختمانهای گروه الف (1 تا 2 طبقه) باشند و هماهنگی در نظارت ساختمانهای بیش از 2 طبقه، تنها برای مهندسان معماری روا دانسته شده است. انجام نشدن این شیوه و سپرده شدن کار نظارت ساختمانی در همه گروههای ساختمانی به مهندسان عمران، از شمار اندک مهندسان معماری و فراوانی مهندسان عمران سرچشمه گرفته ولی گروهی از روی ناآگاهی آنرا نشان ناتوانی مهندسان معماری در کار نظارت ساتمانی دانسته‌اند و روشن است که این گونه نیست.
ناگفته پیداست که همه آنچه گفته شد به هیچ روی از ارزش کار مهندسان عمران و دیگر رشته‌های ساختمانی نمی‌کاهد و جایگاه هر رشته در فرایند طراحی، ساخت و بارزسی فنی دارای ارزش والایی است ولی هدف از این نوشتار تنها آگاهی رسانی درباره پشتوانه قانونی کار مهندسی معماری در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و همچنین هنر و دانش نادیده انگاشته شده مهندسان معماری در ایران است که سرچشمه همه نابسامانی‌هایی است که در کار ساخت و آبادانی این مرز و بوم می‌بینیم.
با امید به روزی که با پیروی از قانون و ارج نهادن به جایگاه درست رشته‌های مهندسی ساختمان، سر شوریده ساخت و ساز به سامان آید.
مهندس پارسا زرین.
خرداد 1392
پارسا زرین 20:58 دوشنبه 8 اردیبهشت 1393
0
 پارسا زرین
اندکی کمتر از یک سال سپری شد و اکنون بسیار خشنودم که نهال این آگاهی در اندیشه دیگر همکارانمان نیز به بار نشست:
http://www.iiiwe.com/news/architecture/builders_protest_against_alborz_engineering_organization_legal_rights/