به گزارش خبرنگار مهر، احمد علیرضا بیگی در سفر اخیر خود به مرند و در جریان نشست مشترک شورای برنامه ریزی آذربایجان شرقی با کمیته برنامه ریزی این شهرستان اظهار کرده بود: بارها به سازمان میراث فرهنگی یادآوری کرده ام که کاروانسرای مرند را به روی گردشگران بازگشایی کنید که متاسفانه تاکنون این امر تحقق نیافته است. بیگی در این باره اضافه کرده بود: این کاروانسرا در منطقه گردشگری پیام ظرفیت بسیار مناسبی برای گردشگرانی که از این منطقه بازدید می کنند دارد که امیدوارم به زودی به روی گردشگران بازگشایی شود. وی در آن نشست مشترک، محمد اشرف نیا معاون عمرانی خود را موظف کرد تا پیگیر بازگشایی کاروانسرای شاه عباسی مرند شود. استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به پایان یافتن مرمت، تجهیز و آماده سازی کاروانسرای پیام مرند، اظهار امیدواری کرده بود با احساس مسئولیت بیشتر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان این کاروانسرا که یکی از شاخص های مهم و ارزنده مسیر راه ابریشم است احیا و مورد بهره برداری گردشگران قرار گیرد. بیگی افزوده بود: کاروانسرای بازسازی شده قابلیت لازم برای ایجاد یک مجتمع بین راهی را در فضای سنتی خود دارد که می تواند مشتمل بر مراکز پذیرایی، اقامتی، استراحتگاهی و تفریحی باشد.
عکس تزئینی است استاندار آذربایجان شرقی تاکید کرده بود: با قرار داشتن این مجموعه در مسیر گردشگری تبریز- مرند - جلفا و نیز واقع شدن در مجاورت پیست اسکی پیام سرمایه گذاری بر روی آن دارای توجیه منطقی بوده و در تمام فصول، قابل بهره برداری است. در این راستا رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی اعلام کرد: فروش کاروانسرای پیام بهترین گزینه برای ساماندهی این مجموعه تاریخی است و نگهداری این مجموعه در شرایط فعلی سالانه یک میلیارد ریال هزینه تحمیل میکند. تراب محمدی تاکید کرد: چنانچه اختیارات قانونی لازم فراهم شده بود امر واگذاری این مجموعه از مدتها قبل صورت میگرفت. وی اظهار داشت: کاروانسرای پیام یکی از 13 پروژه ای است که تفاهم نامه آن در سومین همایش فرصتهای سرمایهگذاری آذربایجان شرقی منعقد شده ولی به علت عدم مراجعه در حالت بلاتکلیفی قرار دارد. رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی اضافه کرد: تجهیزات لازم برای استفاده بهینه از این کاروانسرا مهیا شده و در صورت جذب سرمایهگذار امکان فعالیت این مجموعه نیز فراهم خواهد بود. محمدی با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری که کاروانسرای پیام مرند به وی واگذار می شود، می بایست وضعیت فعلی و تاریخی آن را حفظ کند، افزود: سرمایه گذار این اثر ارزشمند تاریخی نمی تواند در وضعیت معماری آن دخل و تصرف داشته باشد. گفتنی است، کاروانسرای پیام از جمله کاروانسراهای معروف آذربایجان است که غالباً در دورههای صفویه و مغول از رونق بسیار برخوردار بود. بنایقدیمیکاروانسرای شاه عباسی پیام مرند که در فاصله ۵۴ کیلومتریتبریز به مرند قرار گرفته است و به علت اهمیت مکانی و تردد و مبادلات وسیع کالا در قرون گذشته بر خلاف کاروانسراهای کوهستانی دارای حیاط مرکزی وسیع و از نوع کاروانسراهای چهار ایوانی بوده است. این اثر ارزشمند تاریخی به علت شرایط سخت اقلیمی دچار آسیبدیدگیهایی شده بود که در سالهای اخیر توسط مرمتگران بازسازی و احیا شد و به عنوان یکی از 999 کاروانسرای موسوم به شاه عباسی، امکان بازدید برای عموم را داراست.
عکس تزئینی است این کاروانسرا که در دوره مغول و صفویه از مهمترین استراحتگاههای میان راهی به شمار می آمده است، در حال حاضر به دلیل قرار گرفتن در مسیر گردشگری ایران به اروپا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و می تواند به عنوان یکی از جاذبه های مهم گردشگری مورد استفاده مسافران قرار گیرد. کاروانسرای شاه عباسی دارای سردر رفیع، گنبدخانه، حیاط مرکزی به شکل هشتی بوده که ورودی های اصلی به سالن های عقبی ( شترخان – اصطبل ) از پخ هشت ها بوده و دارای اتاقها و ایوان های مشرف به حیاط برای اقامت مسافران و کاروانیان بوده است. ساختمان کاروانسرا به شکل مستطیلی است به طول 62 و عرض 48 متر که جهت طول آن شرقی به غربی و در چهار گوشه آن با چهار برج مدور به قطر هفت متر تقویت می شده است. در سال 1378 با توجه به اهمیت محور شمال به جنوب کشور و آماده سازی ایستگاههایی برای اقامت و استراحت ایرانگردان بنای کاروانسرای پیام به صورت کالبد اولیه ولی با تأمین کلیه امکانات رفاهی جدید با طرح معماری سنتی توسط سازمان میراث فرهنگی کشور با استفاده از اعتبارات تبصره 36 قانون بودجه شروع به بازسازی شد. این بنای عظیم دارای بدنه آجری و ایوانها و طاق های رفیع به همراه برجهای مدور در چهار گوشه آن است بزرگترین کاروانسرای صفوی شمالغرب کشور بشمار می رود. مجموعه جدید که تنها راه ارتباطی آن از طریق راههای زمینی است، شامل خدمات و تاسیسات بشرح زیر است: - سوئیتهای دو نفره – چهار نفره – شش نفره – شامل نشیمن – اتاق خواب – سرویس های بهداشتی با کلیه امکانات جنبی 17 باب. - آشپزخانه و سالن های غذاخوری برای 160 نفر . - چایخانه سنتی در وسط حیاط. - نماز خانه – اطلاع رسانی – دفاتر پستی – نگهبان – مدیریت. مرمت این اثر به پایان رسیده و با بهره برداری از آن این منطقه به یکی از مناطق توریست پذیر کشور تبدیل خواهد شد.
|