www.iiiWe.com » تهران؛‌ ششمین‌ شهر آسیب‌ پذیر ‌در برابر زلزله

 اخبار   
 

 تهران؛‌ ششمین‌ شهر آسیب‌ پذیر ‌در برابر زلزله

براساس گزارش محققان موسسه Swiss Re، تهران از لحاظ جمعیت بالقوه تحت تاثیر زلزله، ششمین شهر آسیب پذیر دنیا است...

تهران با 13.6 میلیون جمعیت طی روز در فهرست 10 شهر اول دارای بیشترین خطر زلزله براساس شاخص جمعیت بالقوه تحت تاثیر، پس از شهرهای توکیو، جاکارتا، مانیل، لس‌آنجلس و اوزاکا در رتبه ششم قرار دارد. شهرهای ناگویا، لیما، تایپه و استانبول هم در رتبه‌های هفتم تا دهم این فهرست قرار دارند.

در گزارش Swiss Re شهرهای جهان براساس دو شاخص ارزش روزهای کاری تلف شده و ارزش روزهای کاری تلف شده به اقتصاد ملی نیز مورد بررسی قرار گرفته‌اند که در شاخص اول شهرهای توکیو،‌ لس‌آنجلس، سان فرانسیسکو، اوزاکا، ناگویا، تایپه، لیما، شیزوکا، تایچونگ و استانبول و در شاخص دوم شهرهای سان جز، لیما، تایپه، بیشکک، مانیل، ایروان، آلمآتی، سانتودومینگو و تایچونگ در رتبه‌های اول تا دهم قرار دارند.

در این گزارش تاکید شده که امروزه برای اولین بار در تاریخ بشر، شمار ساکنان شهرها از ساکنان مناطق روستایی بیشتر شده و براساس پیش بینی سازمان ملل متحد انتظار می‌رود تا سال 2050 حدود 68 درصد جمعیت جهان (معادل 6.3 میلیارد نفر) در مناطق شهری زندگی کنند.

این درحالی است که بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا در مناطق ساحلی و در معرض خطر سیل و توفان یا در معرض مخاطرات طبیعی دیگر مثل زلزله قرار دارند. دراین گزارش 616 منطقه بزرگ شهری جهان از لحاظ آسیب پذیری در برابر بلایای طبیعی و تاثیر بالقوه این بلایا یا بر ساکنان محلی و اقتصاد ملی کشورهای بررسی شده‌اند.
تهران با 13.6 میلیون جمعیت طی روز در فهرست 10 شهر اول دارای بیشترین خطر زلزله براساس شاخص جمعیت بالقوه تحت تاثیر، پس از شهرهای توکیو، جاکارتا، مانیل، لس‌آنجلس و اوزاکا در رتبه ششم قرار دارد

در همین خصوص دکتر مهدی زارع، معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به این که موسسات مختلف بین‌المللی نسبت به آسیب‌پذیری لرزه‌یی بالای کلان شهر تهران و حومه آن که جمعیتی حدود 13 میلیون نفر را در بر می‌گیرد هشدار داده‌اند، اظهار داشت: این ناحیه از کشور از دیدگاه خطر زلزله همواره به عنوان منطقه ای خطرناک شناخته شده و تاریخچه رخداد زلزله های تاریخی در پهنه تهران ( ری)، شمیرانات و همچنین اهمیت زلزله های اخیر رخداده در پیرامون تهران همگی نمایانگر ویژگی این ناحیه از نظر لرزه خیزی است. وجود گسل های بنیادی و قرارگیری روندهای پنهان لرزه زا در گسترده تهران و کرج و احتمال رخداد زلزله مخرب در هر یک از این روندهای گسله ضرورت توجه ویژه به پهنه تهران به عنوان پهنه ای با خطر بالای زمین‌لرزه را نشان می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: تمرکز جمعیت و زیر ساخت‌های حیاتی در شهرهای تهران و کرج و در حد فاصل تهران و کرج باعث شده که وضعیت ایمنی لرزه‌یی تهران اهمیت ویژه ای در سطح ملی داشته باشد که ضروری است با حمایت مؤسسات پژوهشی ذیربط و به صورت شبکه ای و هدایت کار در یک شورای راهبردی، مساله لرزه خیزی پهنه استان تهران به طور جدی بررسی شود
  منبع : ارسال شده توسط محمد مدرس نیا
  08:22   سه شنبه 2 مهر 1392  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 13:02 سه شنبه 2 مهر 1392
0
 امیر یاشار فیلا

سال 1382 و پس از زمین‌لرزه‌ی ویرانگر بم، در خلال آماده‌سازی «ویژه‌نامه‌ی زلزله»ی نشریه‌ی «دانش‌نما» (نشریه‌ی تخصصی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان)، همکاریِ نزدیکی با کارشناسان و دست‌اندرکارانِ پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله داشتم، و همان هنگام به ویژگی‌های بسیار ستودنی آقای دکتر زارع، معاون پژوهشی پژوهشگاه پی بردم.

ایشان هم به‌لحاظ سطح علمی، هم از نظر نظم کاری و مسئولیت‌پذیری و هم از منظر نگاه انسانی، شخصی بسیار سرآمد و مثال‌زدنی هستند.
برایشان طول عمر باعزت آرزو می‌کنم، و امیدوارم بیش از پیش شاهد حضور امثالِ ایشان در مسئولیت‌های کلیدی و حساس باشیم.
محمد مهدی مدرس نیا 06:35 چهارشنبه 3 مهر 1392
0
 محمد مهدی مدرس نیا
با تشکر از مهندس فیلا بخاطر توضیحات تکمیلی