www.iiiWe.com » سازمان میراث فرهنگی توجهی به تخریب تنها دروازه جهرم ندارد

 اخبار   
 

 سازمان میراث فرهنگی توجهی به تخریب تنها دروازه جهرم ندارد

رهانا:بر اساس گفته‌های محمد سپهر، اثر تاریخی دروازه پیر شبیب که یک اثر ثبت شده ملی در این شهر است با مرمت غیرقانونی و غیراستاندارد تخریب شده است.

رهانا:بر اساس گفته‌های محمد سپهر، اثر تاریخی دروازه پیر شبیب که یک اثر ثبت شده ملی در این شهر است با مرمت غیرقانونی و غیراستاندارد تخریب شده است. دروازه پیر شبیب تنها دروازه باقی مانده از ‌۵ دروازه شهر جهرم و حصار این شهر به دلیل بی‌توجهی مسوولان میراث فرهنگی نسبتا تخریب و در آستانه تخریب کلی است.


به گزارش ایسنا،این فعال میراث فرهنگی که رایانامه‏ای از مکاتبات خود با مسوولان میراث فرهنگی و شهرستان جهرم را در اختیار ایسنا قرارداده است درباره این مکاتبات اظهار کرد: به مسولان مختلف نامه‏نگاری کرده ایم اما کسی توجهی نداشته و اقدامی در برابر تخریب و مرمت غیر قانونی و غیر استاندارد محلی‏ها انجام ندادند.


وی در تشریح تخریب های صورت گرفته در این اثر تاریخی که ساختمان مشترکی با امامزاده پیر شبیب واقع در محله دشتاب جهرم دارد، گفت: در مرمت محلی‏ها سنگ فرش اصلی حیات بنا را برداشتند که شاهد بیرون آمدن الواح متعدد تاریخی بودیم اما باز کسی توجهی به درخواست ما مبنی بر نظارت و نگهداری از این الواح نکرد و تنها یک کارشناس میراث فرمی را برای مرمت صحیح در اختیار افراد محلی قرار داد.





سپهر ادامه داد: علی رغم تلاش ما الواح مکشوفه از زیر سنگ فرش توسط کارگران شکسته شد و این گنجینه تاریخی از بین رفت و کسی نیز پاسخی به نامه نگاری های ما نداد و حتی تهدید شدیم اگر گزارشی بدهیم از ما شکایت خواهد شد!


وی اضافه کرد: بارندگی ها اخیر، آسفالت اطراف، ترکیدگی لوله آب و عوامل مخرب دیگر همه دست به یکی شده اند تا این اثر تاریخی را تخریب کنند.این بنا داراى دالانى با سقف گنبدى که عرقچین و مقرنس‏کارى پوشش درونى آن را تشکیل مى‏دهد. ارتفاع گنبد تا کف موجود ‌۵ متر بوده و برفراز این دروازه کتیبه‏اى تعبیه شده که تاریخ ‌١٢۶٨-ه.ق- بر روى آن حک شده هم‏چنین ‌۶ کتیبه در بدنه دیوار سمت راست این دروازه وجود دارد.سکویى در دو طرف این دروازه وجود دارد که عرض آن ‌۴۵ سانتى‏متر و ارتفاع آن یک بوده و تزیینات این دروازه شامل کاربندى‏هاى داخل سقف آن بوده که در طرف چپ این دروازه دو دریچه مشبک‏کارى شده وجود دارد که عامل جدا کننده این دروازه از قبرستان و مسجد پیر شیب است.


مصالح به کار رفته در این دروازه لاشه سنگ با ملاط گچ است و در طرف راست این اثر نیز دو فضاى چلیپا شکلى وجود دارد که به امام‏زاده پیر شبیب مشهور است. پوشش این فضا به صورت گنبدى شکل مى‏باشد. احتمالاً کاربندى‏هایى در این بنا جهت تزیینات به کار رفته که با گچ آن را پر کرده‏اند. قبرى در وسط این اتاق وجود دارد که معجرى آهنى بر روى آن کار گذاشته شده و دور تا دور قبر را با سنگ مرمر تزیین کرده‏اند.


‌٣٩ سنگ قبر و کتیبه در این بنا وجود دارد. بر روى اکثر سنگ قبرها تاریخ هجرى قمرى حک شده است. بر روى بعضى از سنگ‏ها نیز نقش شیر حجارى شده که مربوط به دوره قاجار است.فضاى سمت چپ دروازه نیز شامل قبرستانى است که از ‌٣۵ سال پیش دیگر مردگان در آن به خاک نمى‏سپارند و هم‏اینک نیز به صورت متروکه درآمده است. سمت راست این دروازه دو اتاق وجود دارد که اتاق نگهبانان دروازه بوده است.به طور کلى دروازه پیر شبیب شامل راهرویى مى‏شود که در هر جانب آن دو اتاق با سقف گنبدى شکل قرار گرفته است که داخل آن پر از سنگ قبر و سنگ کتیبه‏دار است که به دیوار نصب شده است. این اتاق‏ها احتمالاً جهت نگهبانان تعبیه شده است.


بر روى سکوى داخل این بنا تغییراتى انجام شده و هم‏اینک نیز بر روى آن سیمان کارى شده است. جلوى فضاى سمت راست دو دریچه آهنى وجود دارد که جزء الحاقات آن بوده و بدنه داخلى بنا با گچ اندود شده که دو کتیبه نیز در بالاى سردر ورودى و جرز این دروازه قرار گرفته است. سنگ‏هاى نصب شده در بدنه داخلى این دروازه مربوط به قبرستان جانبى آن و سقاخانه‏اى نیز در کنار دروازه احداث شده که تاکنون سالم مانده و براى اهالى منطقه مورد احترام است. راه پله‏اى مارپیچ در جانب چپ این دروازه تعبیه شده که در حدود ‌١٠ سال پیش تغییراتى بر روى آن صورت گرفته است. دروازه پیر شبیب در تاریخ ‌١٠/١٠/٨١ با شماره ‌۶٧٨٧ در فهرست آثار ملى به ثبت رسیده است.
  منبع : رهانا
  08:09   چهارشنبه 19 اسفند 1388  
 نظرات