www.iiiWe.com » داستان یک کوه‌خواری: ساخت ۱۷۰هزار مترمربع بنا در تراز ممنوعه

 اخبار   
 

 داستان یک کوه‌خواری: ساخت ۱۷۰هزار مترمربع بنا در تراز ممنوعه

بیش از ۱۷۰هزار مترمربع ساخت‌وساز غیرمجاز در زمین‌های واحد علوم و تحقیقاتِ دانشگاه آزاد در تراز بالای ۱۸۰۰ متر ساخته شده است. به گزارش «اسکان‌نیوز»، در شمال غرب پایتخت، در بالاترین نقطه، شهری ساخته‌اند که شمار بسیاری از دانشجویان برای رسیدن به قله‌ی آن ناچارند نزدیک به ۴۰ دقیقه درون اتوبوس‌های فرسوده در راه باشند ...

داستان یک کوه‌خواری: ساخت ۱۷۰هزار مترمربع بنا در تراز ممنوعه
■ سیاهه‌ی ساخت‌وسازهای دانشگاه علوم و تحقیقات در تراز بالای ۱۸۰۰ متر


بیش از ۱۷۰هزار مترمربع ساخت‌وساز غیرمجاز در زمین‌های واحد علوم و تحقیقاتِ دانشگاه آزاد در تراز بالای ۱۸۰۰ متر ساخته شده است. به گزارش «اسکان‌نیوز»، در شمال غرب پایتخت، در بالاترین نقطه، شهری ساخته‌اند که شمار بسیاری از دانشجویان برای رسیدن به قله‌ی آن ناچارند نزدیک به ۴۰ دقیقه درون اتوبوس‌های فرسوده در راه باشند.

بر اساس اطلاعات منتشر شده در سایت دانشگاه علوم تحقیقات در خصوص تاریخچه بنا و آغاز به کار آن، این دانشگاه در آبان سال ۶۳ فعالیت های خود را با رشته‌های مختلف علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه و کشاورزی با جذب ۲۵۰ دانشجو آغاز کرد.

واحد علوم و تحقیقات به عنوان واحد جامع مستقل، هم اکنون دارای ۱۲ دانشکده و ۲۷ مرکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی و ۹۶ گروه تخصصی است وحدود ۴۰ هزار دانشجو در ۶۳۴ رشته گرایش در مقاطع مختلف تحصیلی این واحد مشغول به تحصیل هستند.

اما چه میزان از ساخت و سازهای این چند دهه دراین دانشگاه قانونی است؟ اسناد و مصوبات کمیسیون ماده ۵ در خصوص دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات را که مرورو کنیم متوجه می شویم این دانشگاه در تمام این سال ها بدون آنکه تن به نظارت بدهد در هر نقطه و در هر ارتفاعی اقدام به ساخت وساز کرده است.

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.
تغییر حریم شمالی پایتخت برای ساخت‌وسازهای دانشگاه

در نخستین مصوبه که مربوط به دهه ۶۰ است دبیرخانه کمیسیون ماده پنج با درخواست دانشگاه آزاد برای ساخت و ساز در این زمین ها موافقت کرده و مجوز ساخت ۷۰ هزار و ۵۷۰ متر مربعی فضای آموزشی داده که این ساخت و سازها باید زیر ارتفاعات هزار و ۸۰۰ متر باشد.

رشد جمعیت دهه ۶۰ و پیش بینی کارشناسان برای کمبود فضاهای آموزشی در سال های آینده در صدور مجوز برای ایجاد فضای آموزشی بی تاثیر نبوده است، به خصوص آنکه حضور در دانشگاه باعث می شده این جمعیت با تاخیر چند ساله به دنبال کار باشند. بر اساس متن موافقت کمیسیون ماده پنج به خاطر احداث این دانشگاه، محدوده شهر تهران تغییر می کند. در بند ۷ رأی کمیسیون ماده پنج آمده «با توجه به اختیارات تفویضی مندرج در صورتجلسه شماره ۵۳ شورای نظارت بر گسترش شهر تهران با تغییر خط محدوده ۲۵ ساله شهر تهران در قسمت های شمالی اراضی مورد نظر موافقت به عمل آمد.

نکته دیگری که در این رأی وجود دارد نداشتن حقوق مالکیت توسط دانشگاه آزاد است. به طور معمول مالکان برای زمین هایی که برای آن سند مالکیت دارند درخواست مجوز از کمیسیون ماده پنج می کنند اما در این مورد تامین حق و حقوق مالکان به عهده دانشگاه آزاد گذاشته شده است تا خود دانشگاه با معارضین احتمالی به توافق برسد.

اما طی این سال ها دانشگاه آزاد خط محدوده را رعایت نکرد و در ترازهای بالای ارتفاعی دست به ساخت و ساز می زند. در سال ۸۱ کمیسیون ماده ۵ تذکری به این دانشگاه می دهد و بر اساس بند ۱۲ صورت جلسه ۳۴۹ کمیسیون ماده ۵ تاکید می شود از هرگونه توسعه، ساخت و ساز در شمال خط محدوده ای که قبلا در صورت جلسه مشخص شده و اصلاح شده جلوگیری به عمل آید.

در سال ۸۵ رسیدگی به تخلفات ساخت و ساز دانشگاه آزاد در شهرداری آغاز می شود. نتیجه جلسه شهردار وقت با مسئولان دانشگاه آزاد در خصوص ساخت و سازهای این دانشگاه این است که ساختمان ها ساخته شده در تراز کم تراز ۱۸۰۰سیر مراحل قانونی در صدور پروانه طی شود.

ساختمان های جدیدالاحداث بالای تراز ۱۸۰۰ عملیات ساختمانی متوقف شود و دانشگاه متعهد شود و بعد از عمر مفید بنا را تخریب کند و مالکان هیچ گونه حقوق مکتسبه ای برای این ساختمان ها ندارند. همچنین اجازه هر گونه ساخت و سازجدید در تراز بالای ۱۸۰۰ متر داده نمی شود.

براساس همین دستور ۱۲ فقره مجوزهای لازم درخصوص بناهای احداثی در این اراضی صادر می شود. چند بلوک آموزشی، یک مسجد، بیمارستان، تأسیسات پمپاژ آب، آزمایشگاه، دانشگاه علوم پایه، ساختمان اداری، دانشگاه علوم انسانی و دانشگاه مدیریت ساختمان آبرسانی، کتابخانه مرکزی و ساختمان های نگهبانی در مساحت حدود ۲۵۰ هزار متر مربع بناهای ساخته شده طی این سال ها بوده است.

بی‌توجهی به محدودیت طبقات در ساختمان‌های تازه

بر اساس رأی کمیسیون ماده پنج، قرار بر این بود ساختمان هایی که در این بخش ساخته می شوند نهایت ارتفاع آنها ۸ طبقه بر روی زمین باشد و به جای توسعه عمودی، سطح اشغال بیشتری داشته باشند که مدیران وقت دانشگاه به این بخش از مصوبه بی توجهی کرده و در این سال ها بناهایی ساختند که تعداد طبقات آن به بیش از ۱۲ طبقه می رسید.

الزام بند ۶ صورت جلسه ۴۶۵ کمیسیون ماده ۵ تاکید با افزایش سطح اشغال ارتفاع بیشتر همچنین بر اساس بند ۶ صورت جلسه ۴۶۵ کمیسیون ماده ۵ قرار بود ۱۵ هکتار از زمین های مرادآباد که در مجاورت بلافصل شرقی کوهسار قرار داشت با هزینه دانشگاه تملک و به فضای سبز اختصاص داده شود که تا امروز این اتفاق نیفتاده است.

اما چه میزان بنای در پایین ارتفاع ۱۸۰۰ متر و چه میزان بنا در بالای ارتفاع ۱۸۰۰ متر در این سال ها ساخته شده است و با توجه به ورود شهرداری به ساخت و سازهای غیر مجاز در سال ۸۵ چه میزان از این تخلفات بعد از سال ۸۵ انجام شده است.

بر اساس اطلاعات به دست آمده، ساختمان هایی که قبل از سال ۸۵ ساخته شده است در تراز زیر ۱۸۰۰ متر، ساختمان های علوم انسانی، علوم پایه و ساختمان آبرسانی است در مجموع ۳۵هزار و ۲۱۰ متر مساحت داشته و در حال بهره برداری بوده است.

همچنین، ساختمان های مسجد، بیمارستان، پارکینگ طبقاتی، کتابخانه مرکزی و ترمینال مرکزی، بلوک های اداری ۲، ۳و ۵، ساختمان اداری مرکزی بلوک ۱ و ۴ ودانشگاه مدیریت و ایستگاه پمپاژبه مساحت ۲۹۱ هزار متر در حال ساخت بوده که بعد از سال ۸۵ به بهره برداری رسیده است.

اما بناهای ساخته شده در تراز بالای ۱۸۰۰ متر قبل از سال ۸۵ بلوک های آموزشی ۱و ۲ و۳ و ۴، آزمایشگاه شیخ بهایی، دانشگاه مکمل مدیریت، سرور مرکزی هستند که مجموع مساحت آنها ۱۱۱ هزار متر مربع است. در این سال ها ساختمان آموزش پزشکی فرهیختگان به مساحت تقریبی ۲۰ هزار متر مربع نیز در تعداد طبقات بالای ۱۲ طبقه ساخته شده است. این بناها قبل از سال ۸۵ شروع و به اتمام رسیده و تا زمان عمر مفید ساختمان می توانند خدمات رسانی کنند اما اجازه تجدید بنا را ندارند.

به این لیست می توان ساختمان مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما، دانشگاه فنی و مهندسی، دانشگاه مواد آزمایشگاه مکانیک، دانشکده مجتمع آموزشگاهی، مرکز بی سیم، مهمانسرا، رستوران آفتاب و ساختمان ورزشی تنیس که در مجموع ۳۰ هزار متر به بهره برداری رسیده بودند. ساختمان های بعد سال ۸۵ در این تراز ساخته شده اند، هتل مجموعه ورزشی فتح ، استخر سرپوشیده، ساختمان ابن سینا به مساحت ۹۷ هزار متر بعد از دستور شهردار در خصوص ممنوعیت ساخت شروع به احداث شده و به بهره برداری رسیده اند.

همچنین به این متراژ مجموعه ورزشی و مجموعه شیشه ای به مساحت ۴۰ هزار متر را هم باید اضافه کرد. قانون گریزی و بی توجهی به ضوابط و مقررات باعث شده که این ساختمان ها از لحاظ ایمنی، ایمن سازی شبکه های راه ها دچار مشکل باشند. یک سرعت گیر استاندارد در طول مسیر نبوده، گاردریل نصب نشده و اتوبوس های فرسوده نیز در این مسیر تردد می کردند و همه این موارد باعث شد تا جان ۱۰ دانشجوی جوان از دست برود.

  منبع : وبگاه اسکان‌نیوز
  07:29   چهارشنبه 12 دی 1397  
 نظرات