www.iiiWe.com » پروژه احیا میدان عتیق-قسمت سوم

 گزارش ها   
 

 پروژه احیا میدان عتیق-قسمت سوم

ساختار تاریخی میدان به واسطۀ حضور عناصر با ارزشی که در اطراف آن حضور دارند، سازمان یافته که مهمترین این عناصر عبارتند از...

تاریخ ارسال: یکشنبه 30 خرداد 1389
برای دریافت فایلها باید از نرم افزار های ویژه دانلود استفاده نمایید. (برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید)
عناصر ارزشمند تاریخی مجموعه میدان امام علی (ع) اصفهان
ساختار تاریخی میدان به واسطۀ حضور عناصر با ارزشی که در اطراف آن حضور دارند، سازمان یافته که مهمترین این عناصر عبارتند از:

-مسجد جامع و محور ورودی آن
-محور بازار و عناصر آن
-مجموعه هارون ولایت و کوچه هارونیه
- مسجد ، مدرسه و منار علی
- مدرسه کاسه گران، کاروانسرای کاسه گران و بازار ریسمان

علاوه بر اینها، فضای متأثر از عناصری که به چشم نمی خورند اما در قدیم وجود داشته اند، در شکل دادن فضای ذهنی میدان مؤثر خواهند بود. که این عناصر عبارتند از:
- بازار قیصریه در شمال میدان که با توجه به محل وموقعیت تاریخی آن در ضلع شمالی میدان بعنوان رکن اقتصادی عمل می کرده است.
- ارگ سلطنتی در شرق میدان (سلجوقی) که یک نهاد حکومتی در مرکز شهر بوده است.

حضور عناصر فوق در اطراف میدان قدیم، محورهایی را از نظر بصری و فضایی آفریده بود که در شکل گیری کالبدی وجایگزینی عناصر پیشنهادی آینده باید دخیل باشند.
از طرف دیگر اتصال عناصر شهری به استخوان بندی اصلی شهر نیز توسط گذرهای اصلی و فرعی وجود داشته و تحکیم حیات مرکز شهر تا حدود زیادی وابسته به تحکیم همۀ شریانهای ارتباطی بوده است.

گذرهای اصلی اتصال محدوده ها به فضای اصلی میدان
گذرهای اصلی اتصال محدوده ها به فضای اصلی میدان عبارت بوده اند از:

- گذر دردشت در غرب
- گذر جماله در غرب
- گذرهای جوباره در شرق
- گذرهای شهشهان در شمال
- گذرهای ضلع جنوبی به سمت امامزاده اسماعیل

از این میان گذر جوباره و جماله مستقیماً وارد میدان می شده اند اما در حال حاضر با پر شدن فضای میانی میدان، دیگر حضور محورهای قدیمی به وضوح حس نمی شود. در مقابل عبور خیابانهای اصلی که باعث از هم گسیختگی بافت پیرامونی نیز شده اند، اکنون بصورت محورهای مشخص شهری تثبیت شده و می بایست در ارتباطی معین با میدان احیاء شده قرار گیرند تا ارتباط متقابل میدان با ساختار اصلی شهر را برقرار سازند.
مجموعه میدان کهنه و مسجد جامع یکی از مهمترین قطعات و گره آغازین محور استخوانبندی شهر است. این قطعه در پی کم توجهی های دوران معاصر نظیر احداث خیابان هاتف به دست رضاخان، و نیز احداث خیابان عبدالرزاق، مورد تعارض قرار گرفت و دچار گسیختگی کالبدی ـ فضایی و متعاقباً عملکردی شد.
از اینرو هرگونه اقدام بهسازی در محدوده مذکور می باید با توجه به ساختار اصلی کالبدی و اجتماعی و با توجه به توانمندیهای اقتصادی انجام گیرد و اهداف مورد توجه می باید در جهت وحدت بخشی و ایجاد پیوستگی عملکرد ها و انسجام کالبدی اتفاق افتاد.
این مهم خود سبب می گردد تا رفته رفته تبلور حیات مدنی مجدداً در محدوده قدیم تبلور یافته و احیاء گردد.

تشکیل شرکت احیاء میدان عتیق اصفهان
توجه به عمران و نوسازی و بهسازی محلات و توجه به نیازهای اساسی ساکنین، مراقبت در رشد متناسب و موزون شهرها، رویکرد افزایش ایمنی و کاهش خسارات جانی و مالی در اثر بروز بلایای طبیعی و حوادث غیر مترقبه، مرمت و احیاء بافتها و بناهای تاریخی و فرهنگی، بستر سازی برای رشد سریع اقتصادی و برقراری عدالت اجتماعی همواره مورد توجه بوده و به هنگام تدوین قوانین و برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جزء اساسی ترین موضوعات مطرح و از تکالیف و وظایف اساسی نهادها و تشکیلات مدیریت شهری است.
توجه به احیاء محورهای تاریخی و گردشگری و بازسازی بافتهای فرسوده شهری سالها دغدغه فکری مدیریت شهری بود تا اینکه در سال 1379 با توجه به مذاکرات و تفاهمات مدیران وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداری اصفهان، این امر تحقق یافته و با پیشنهاد مشارکت در بازسازی میدان کهنه که نقطه عطف و گره آغازین استخوان بندی شهر اصفهان در قبل از اسلام و توسعه آن در بعد از اسلام به خصوص دوران سلجوقی است در غالب تأسیس یک شرکت مشترک همت گماشتند.موضوع پس از طرح در جلسه علنی مورخ 21/10/1381 شورای اسلامی شهر اصفهان به تصویب رسید و از آن پس اقدامات لازم جهت تشریفات قانونی ثبت شرکت موصوف انجام و نهایتاً در تاریخ 06/07/1382 اساسنامه شرکت احیاء میدان عتیق اصفهان (سهامی خاص) تحت شماره 21138 مورخ 17/07/1382 در اداره ثبت شرکتهای اصفهان به ثبت رسید.

موضوع فعالیت شرکت احیاء میدان عتیق
موضوع فعالیت شرکت احیاء میدان عتیق عبارتست از ، مدیریت و انجام کلیه امور مربوط به برنامه ریزی، طراحی، تعریف مشارکتهای اجرایی برای تحقق طرح میدان امام علی (ع ) اصفهان و انجام امور کارگزاری برای آماده سازی زمین، احداث بناهای مسکونی، تجاری، اداری، تأسیسات شهری، احداث خیابانهای جدید اعم از همسطح و یا غیرهمسطح و به طور کلی کارگزاری و یا واگذاری کارگزاری در هر گونه عملیاتی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم مربوط به پروژه احیاء میدان امام علی (ع) اصفهان و حریم وابسته به آن که مورد نیاز باشد.
هدف شرکت بکارگیری قابلیت ها و ظرفیت های موجود در جهت فراهم نمودن بستر مناسب برای حضور، مشارکت و استفاده از امکانات و ابزارهای مناسب در امر عمران شهری، مقاوم سازی، بازسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری است و موضوع فعالیت شرکت در جهت تحقق هدف آن به شرح زیر است:

1- مدیریت و انجام کلیه امور مربوط به برنامه ریزی، تجهیز منابع، طراحی، انعقاد و اجرای قراردادهای مشاوره ای، تحقیقاتی، مشارکت و استفاده از خدمات.
2- خرید، فروش، تملک، تجمیع، تفکیک (از طریق مراجع قانونی) و آماده سازی اراضی و واحدهای مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی.
3- احداث، مرمت و بازسازی بناهای مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی، احداث خیابانهای جدید اعم از همسطح و غیر همسطح و تأسیسات شهری.
4- سرمایه گذاری، خرید سهام، مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی وتأمین منابع مالی طرحها و پروژه ها.
5- اخذ هر گونه تسهیلات مالی و اعتباری از بانکها و موسسات مالی و اعتباری داخلی و خارجی برابر مقررات.
کارگزاری و یا واگذاری امور کارگزاری هرگونه عملیات مربوط به بافت های فرسوده و حریم آن و نیز انجام کلیه اقدامات دیگری که برای تحقق اهداف شرکت لازم باشد.

ادامه دارد...