iiiwe : آقای مهندس مراحل و روند این پروژه را بیشتر توضیح دهید.
کلیت انجام یک پروژه تفکیک مجدد به این صورت است که پس از انتخاب یک محله در محدوده بافت های فرسوده، یک طراحی شهری متناسب با منطقه انجام می شود.
به صورتی که پس از اجرای این طرح انتظار یک ارزش افزوده مناسب برای زمین های این منطقه می رود. کاری که باید
انجام دهیم این است که از این ارزش افزوده به عنوان منبعی برای تامین هزینه های همین پروژه استفاده کنیم. معمولاً پلاک های موجود در بافت های فرسوده به شکل نا منظم و دارای کنج و گوشه ی زیادی هستند.
در طراحی تفکیک مجدد ما با کم کردن کنج وگوشه های این پلاک ها، به یک سری قطعات زمین منظم و با ابعاد متناسب می رسیم.
مقداری از زمین کم شده از پلاک ها به معابر و خدمات تعلق می گیرد و مابقی آنها در یک یا چند قطعه زمین جدید با عنوان زمین ذخیره جمع می شود.
این زمین ذخیره در حقیقت همان منبع مالی پروژه است که با پیش فروش آن هزینه های مورد نیاز جهت تخریب، اصلاح تاسیسات شهری، ایجاد معابر جدید(جوب و جدول و آسفالت و...) و همچنین ساخت فنداسیون همه ی پلاک ها و هزینه های متفرقه تامین می شود.
در این مرحله زمین های جدید، با سند تنظیم شده ی جدید،که به مرحله فنداسیون رسیده وآماده دریافت تسهیلات بانکی می باشد، در اختیار مالکین قرار می گیرد، که یا می توانند خود با استفاده از تسهیلات به نوسازی ادامه دهند و یا به کمک سرمایه گذاری که شرکت معرفی می کند ساخت وساز را به اتمام برسانند.
در طول انجام پروژه جلسات متعددی به صورت عمومی و
اختصاصی برای ساکنین محل با عنوان کارگاه های آموزشی دردفتر نوسازی محلی برگزار می شود.
ضمن این که یک شرکت تعاونی نیز با عضویت همه مالکین محدوده ونمایندگی چند نفر از آنها به عنوان هیئت امنا تشکیل می گردد و امور ثبتی به وسیله این شرکت تعاونی و با همکاری اداره ثبت انجام می گیرد.
iiiwe : آقای مهندس چرا واژه الگوی مسکن
مشارکتی برای این طرح انتخاب شد ؟
در حقیقت الگو از این جهت که این طرح به عنوان طرحی پایلوت و نمونه قرار است مبنای انجام سایر پروژه ها قرار گیرد و مشارکتی از این جهت که با مشارکت مردم انجام می شود.
iiiwe : آقای مهندس سوالی که دارم این است که چرا محله جویباره انتخاب شد ؟ آیا فرسوده ترین بافت است ؟ ویا دارای پتانسیل خاصی است ؟
چند دلیل برای انتخاب محل پروژه وجود دارد.یکی اینکه بحث اعتماد مردم در اینگونه پروژه ها بسیار مهم است. چون شرکت قبلا در محور جویباره کار کرده بود، منظور کف سازی و بدنه سازی گذر جویباره است، مردم این محل به شرکت شناخت داشتند و همکاری خوبی داشتند.
از این جهت یک اعتماد سازی اولیه انجام شده بود. مورد دیگر
اینکه این محل از لحاظ ثبتی وضعیت نامناسبی دارد و ما همه نوع مشکل ثبتی در این محل داریم و چون پروژه یک پروژه پژوهشی است، گوناگونی مشکلات در این محله کمک می کند که ما مجموعه راه حل هایی داشته باشیم که در بقیه محله ها و پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
گزینه دیگری هم که در این محل وجود دارد این است که بنایی با ارزش تاریخی وجود ندارد و خانه ها همگی فرسوده و فاقد ارزش تاریخی هستند و این مسئله مقداری محدودیت های طراحی را کمتر می کند.
iiiwe : در حال حاضر غیر از جویباره محله یا محلاتی دیگر در دستور کار هست؟
شرکت قصد دارد در شهرستان ها این الگو را انجام دهد ولی در شهر اصفهان هنوز محله دیگری به قطعیت نرسیده. نوسازی و بهسازی شهرداری نیز قصد دارد با همکاری شرکت دفاتر نوسازی محلی تاسیس کند.
iiiwe : آقای مهندس این پروژه تاکنون چقدر پیشرفت داشته و در حال حاضر در چه مرحله ایی است ؟
مراحلی که تا الان انجام شده، شامل مطالعات اولیه، امکان سنجی، تهیه طرح وهمچنین آگاه سازی مردم به صورت جلسات عمومی در مسجد محل و جلسات انفرادی در دفتر محلی و انجام مطالعات میدانی می باشد.بررسی وضعیت ثبتی و صدور اسناد پلاک هایی که سند ندارند در حال انجام می باشد، که البته صدور سند بعضی از این پلاک ها با توجه به مشکلات قانونی پروسه طولانی را باید طی کند.
لایحه ایی هم در جهت تسریع در روند قانونی حل مشکلات
ثبتی تنظیم وارائه کردیم که در صورت تصویب، پروژه سرعت می گیرد.
یک شرکت تعاونی هم ثبت شده که سهامداران آن ساکنین محل هستند. پس از تجمیع زمینها این زمین تجمیع شده
بنام این شرکت تعاونی ثبت می شود.
ما منتظر تصویب طرح در کمیسیون ماده 5 هستیم تا پس از حل مشکلات ثبتی وارد مرحله اجرا شویم. ضمن اینکه جلسات متعددی با نهادها و سازمان های مربوط جهت هماهنگی در اجرای طرح برگزار شده است.
این گزارش ادامه دارد.
در قسمت بعدی پاسخ سوال های زیر را خواهید یافت:
iiiwe : برای اجرای این الگو به همکاری چه نهادها و سازمانهایی نیاز دارید ؟
iiiwe : مدت زمان انجام پروژه چقدر تعریف شده و اینکه با توجه به شرایط فعلی تصور می کنید این پروژه چه زمانی به بهره
برداری می رسد ؟
iiiwe : در بحث بدنه شهری و شکل گیری بافت طرح کلی مدنظر است ؟ یعنی هر مالک با توجه به ضوابط خاصی می بایست ساختمان خود را بسازد ؟
iiiwe : این گونه پروژه ها چه تاثیری از لحاظ فرهنگی دارد ؟
. iiiwe : آیا این نوسازی می تواند تاثیری از هر حیث بر محله های مجاور داشته باشد ؟
iiiwe : جناب مهندس با تشکر از شما به خاطر وقتی که به ما دادید ، در پایان اگر صحبتی باقی مانده بفرمایید.