www.iiiWe.com » پیاده رو شدن چهارباغ عباسی در پیچ و تاب اما و اگر!

 گزارش ها   
 

 پیاده رو شدن چهارباغ عباسی در پیچ و تاب اما و اگر!

اواخر دهه ۷۰ بود که طرح پیاده رو شدن خیابان چهارباغ عباسی اصفهان مطرح شد و پس از تایید یونسکو برای اجرا به استانداری اصفهان ارسال شد اما با گذشت بیش از یک دهه از تصویب این طرح، هنوز اقدام جدی برای اجرای طرح پیاده‌رو سازی خیابان چهارباغ عباسی انجام نشده است...

تاریخ ارسال: چهارشنبه 19 شهریور 1393
به گزارش ایمنا ، مسؤولان شهری اصفهان بر این باورند این طرح که به قولی یکی از طولانی ترین و زیباترین معابر پیاده و منظر شهری است و روزگاری در جهان به عنوان منظری خیال انگیز در قالب یک پاره خط با تمام خاطراتی که مردمان چند صد سال پیش به این طرف در حافظه تاریخی خود ثبت کرده بودند، نه تنها در ایجاد انضباط فیزیکی در محیط شهر بلکه علاوه بر آن تأمین روانی شهروندان و تبعات بسیار مثبت اجتماعی را در یک فرآیند فرهنگی دوسویه و غیر مستقیم برای ایجاد رفتارهای منضبط و واکنش های مسؤولانه در قبال حفظ و پاسداری محیط به دنبال خواهد داشت .
سالهاست مسؤولان از پیاده راه ساختن چهارباغ سخن می گویند به طوری که اعلام می کردند پس از افتتاح ادامه خیابان باغ گلدسته پیاده راه شدن چهارباغ عباسی عملی می شود ، اما بعد از گذشت یک سال از افتتاح ادامه خیابان باغ گلدسته متاسفانه هنوز این طرح عملی نشده است. 

پیاده‌روسازی چهارباغ از پویایی خیابان می کاهد
تقویت و توسعه خیابان‌های کمکی اطراف چهارباغ عباسی یکی از فاکتورهای مورد نیاز برای پیاده‌رو شدن این خیابان است که با توسعه خیابان باغ گلدسته تا حدودی این طرح اجرا شده است ولی با توجه به اینکه خیابان چهارباغ عباسی خیابانی مقطعی است باید برنامه‌ریزی جدی تری دراین زمینه دنبال شود. 
گزارش ها حاکی که با راه اندازی خیابان باغ گلدسته ، در هر ساعت ۱۵۰۰ وسیله نقلیه از این خیابان عبور می کند و ۶۰ درصد از ترافیک خیابان چهارباغ عباسی کاهش یافته است . کارشناسان بر این باورند این اقدام زمینه ساز حرکت مهم زیست محیطی و موجب استواری آثار بی بدیل تاریخی و فرهنگی شهر اصفهان خواهد شد.
تقویت و توسعه خیابان‌های کمکی اطراف چهارباغ عباسی یکی از فاکتورهای مورد نیاز برای پیاده‌رو شدن این خیابان است که با توسعه خیابان باغ گلدسته تا حدودی این طرح اجرا شد ولی با توجه به اینکه خیابان چهارباغ عباسی خیابانی مقطعی است باید برنامه‌ریزی جدی دراین زمینه دنبال شود.
در مرحله نخست اجرای این طرح ناوگان حمل و نقل عمومی اجازه تردد در این محورها را خواهد داشت و ممنوعیت هرگونه وسیله حمل و نقل موتوری در محور چهارباغ عباسی در فاز دوم اجرای این طرح انجام می شود.
در این باره معاون آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه هنر اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ما می گوید: انتهای خیابان چهار باغ عباسی باید برای ارتباط مستقیم با سی و سه پل مناسب سازی شود؛ این طرح باید با احداث یک زیر گذر از خیابان کمال اسماعیل به طرف خیابان مطهری دنبال شود.
محمد مسعود با تاکید بر اینکه با شرایط فعلی امکان پیاده‌روسازی خیابان چهارباغ عباسی امکان پذیر نیست، اضافه می کند: پیاده‌رو سازی این خیابان نیاز به مطالعات جامع زیست محیطی، شهرسازی و ترافیکی دارد و با ید این سه عنصر مورد توجه ویژه قرار کیرد.
وی معتقد است پیاده‌رو شدن خیابان چهارباغ عباسی از پویایی این خیابان می‌کاهد و مغازه‌ها و اماکن تجاری نیز از نظر اقتصادی ضررهایی را متحمل خواهند شد.
معاون آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه هنر اصفهان عدم وجود ساختمان تاریخی در میدان امام حسین(ع) را نیز یکی از چالش‌های پیش روی پیاده‌رو شدن خیابان چهارباغ عباسی می داند و بیان می کند: محوری را می‌توان به صورت کامل به پیاده‌رو تبدیل کرد که ابتدا و انتها داشته باشد و این در حالی است که ابتدای خیابان چهار باغ عباسی به هیچ اثر تاریخی منتهی نمی‌شود. 

تصمیمات پشت درهای بسته تغییر می کند
در اولین طرح جامع اصفهان که شرکت مشاور ارگانیک ارائه داد، پیاده‌رو سازی و احیاء چهارباغ مطرح شده بود که در این راستا خیابان‌های شمس‌آبادی و باغ‌گلدسته طراحی و اجرا شد اما بعد از گذشت سی سال به دلیل ساخت و سازهای بی‌رویه، این اقدام در بوته فراموشی است.
در واقع بناهای خیابان چهارباغ عباسی بیشتر متعلق به دوره پهلوی هستندکه جزو کاراکتر بافت چهارباغ به شمار می رود که به گفته عضو انجمن مفاخر معماری ایران، اگر این ابنیه با دو ردیف راسته‌های بازار جایگزین شوند، این اتفاق خوبی برای چهارباغ نیست.
محمود درویش می گوید: اگر طرح پیاده‌روسازی چهارباغ به همراه احیاء و بازسازی بناهای واجد ارزش تاریخی اجرا شود، می‌توانیم یکی از زیباترین خیابان‌های منطقه را داشته باشیم و اگر بتوانیم ساختار خیابان و مادی‌های آن را که حدود ۷۰ سانتی‌متر زیر کف‌سازی فعلی چهارباغ قرار دارند نمایان کنیم، مقدار زیادی به ارزش تاریخی چهارباغ فعلی افزوده می‌شود. وی ادامه می دهد: بعید به نظر می‌رسد طراحان و مشاوران چهارباغ تغییرات غیرعلمی برای بدنه‌سازی چهارباغ پیشنهاد دهند، اما وقتی طرح‌ها به دست دستگاه‌های اجرایی می‌افتد با دخل و تصرف آن و تصمیماتی که پشت درهای بسته گرفته می‌شود، طر‌ح‌ها آن گونه که باید اجرا نمی‌شوند. 

زمینه سازی برای پیاده رو کردن خیابان چهارباغ اصفهان
خیابان‌هایی مانند چهارباغ آبرو و اعتبار شهر تاریخی اصفهان هستند و مسافران و گردشگران داخلی و خارجی در طول سال ضمن بازدید از اماکن تاریخی اصفهان از این خیابان‌ها عبور کرده و در پیاده رو این خیابان‌ها تردد دارند، از این رو ایمن سازی پیاده‌روها را در خیابان چهارباغ عباسی از جمله شرایط مورد نیاز برای اجرای طرح پیاده‌روسازی این خیابان به شمار می رود. رییس دانشکده حمل و نقل دانشگاه اصفهان معتقد است یک دست کردن پیاده‌روها، مناسب‌سازی برای تردد معلولان و جدا سازی تردد دوچرخه سواران و عابران پیاده می‌تواند طرح پیاده‌روسازی چهارباغ را تسریع بخشد.
غلامرضا شیران استفاده از مصالح و رنگ‌های خاص در ساختن پیاده‌روهای چهارباغ عباسی را ضروری می داند و اظهار می کند: چهارباغ عباسی و محور تاریخی اصفهان باید طرحی داشته باشد که با استفاده از رنگ‌ها و مصالح خاص در ساخت پیاده‌روها عابران را با رنگ‌های مختلف به محل‌های مورد نیازشان هدایت کند. 

پیاده روها باید استاندارد شوند
امروزه افزایش جمعیت شهرها و معضلات ترافیکی موجود ایجاب می کند که ایجاد پیاده روها و مسیرهای پیاده مورد توجه بیشتری قرار گیرد. توسعه پیاده روها و تشویق مردم به پیاده روی در توسعه پایدار شهرها نقش مؤثری ایفا خواهد کرد، به شرط اینکه در طراحی پیاده روها از استانداردها و معیارهای موجود استفاده شود. اما متأسفانه پیاده روهای شهرهای ما استاندارد لازم را ندارند و فضای پیش بینی شده برای عبور عابران با حجم تردد آنان مناسب نیست.
این در حالی است که براساس اصول شهرسازی و معماری، باید پیوند مناسبی بین شبکه سواره و پیاده در شهرها وجود داشته باشد و در این زمینه استانداردها و ضوابط مشخصی وجود دارد که متأسفانه بی‌توجهی و رعایت نشدن آنها عامل اصلی وضع نابسامان فعلی است؛ وضعیتی که به دلیل حجم زیاد ماشین‌ها و سرو صدای بسیار، موجب پرخاشگری، عصبانیت و ناراحتی‌های جسمی و روحی می شود .
حسین جعفری  مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان اما در این خصوص می‌گوید : این طرح در حدود ۴۰ سال بلاتکلیف بود که در نهایت با انتخاب کارشناسانی از سازمان میراث فرهنگی ، طرح بدنه سازی چهارباغ تدوین شد و زیر نظر کمیته ویژه میراث و شهرداری بررسی و به تایید سازمان میراث فرهنگی کشور رسید. در خصوص آخرین اخبار از پیاده رو شدن چهارباغ عباسی ، ابوالقاسم گلستان نژاد معاون برنامه ریزی و پژوهش شهرداری اصفهان بیان می کند: اینکه قرار است چهارباغ عباسی به پیاده راه تبدیل شود ، قطعی است و طرح آن نیز آماده شده ولی عملیات اجرایی آن بعد از مشخص شدن وضعیت مترو و ایستگاههای آن در این محدوده ، آغاز می شود.
چهارباغ به عنوان محور تاریخی، از طرح‌های ویژه طرح تفصیلی اصفهان است و مشاوران و کارشناسان امر باید در قدم‌های کارشناسی به جزییات آن پرداخته و طرح چهارباغ را تهیه کنند. با این شواهد باید گفت تمهیدات لازم برای پیاده‌رو سازی چهارباغ که یکی از شرایط" احیاء آن" محسوب می‌شود، مستلزم ضوابط فنی برای ساخت و ساز نه تنها در بدنه چهارباغ بلکه در محوطه‌هایی بین چهارباغ تا خیابان شمس‌آبادی و خیابان باغ‌گلدسته است.
در شرایطی که اولویت تردد با خودروها و موتورسیکلت‌ها بوده و عرض پیاده روها برای تردد آسان و ایمن عابران پیاده نا امن شده است به کارگیری اقدامات و راهکارهای موثر برای بازیابی هویت از دست رفته پیاده‌روها امری ضروری به نظر می‌رسد که در این راستا با پیاده رو‌شدن خیابان چهارباغ شاید بتوان امیدوار بود که مردم می توانند کمی به دور از دود و سر و صدای ماشین‌ها، چهارباغ را محل امنی برای تفریح بدانند، امری که سال‌هاست در کشورهای دیگر به مسأله بدیهی تبدیل شده است .

منبع: خبــرگزاری ایمنا